Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nya bevis på #Hungary-röstfusk ger upphov till oro för "bedrägeri" i kommande EU-val, avslöjar forskningen #openDemocracy och #UnhackDemocracyEurope

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nya bevis på allvarliga missförhållanden i det ungerska valet förra året har avslöjats av en ny utredning av Unhack Democracy Europe och openDemocracy – och väcker "allvarliga" farhågor om integriteten av nästa veckas val till Europaparlamentet.

En ny rapport avslöjar nya bevis för att hundratals väljare bussades in från Ukraina för att stödja det styrande partiet Fidesz. Den innehåller också vittnesmål från valombud om att väljare mutades och hotades, att rösträkningen ändrades av räkningsagenter och att Fidesz supermajoritet tillkännagavs innan felaktig räkneprogramvara hade åtgärdats.

Den nya forskningen är baserad på 110 online-vittnesmål och 50 intervjuer med valagenter, detaljerad analys av röstsiffror, sammanställning av lokal mediabevakning i Ukraina, Serbien, Rumänien och Ungern och matematisk analys av offentliga data.

Forskningen "ifrågasätter resultatet av omröstningen - och den övermajoritet den gav till Fidesz", enligt professor Gábor Tóka, valexpert vid Central European University.

Andra anklagelser i rapporten inkluderar bevis för att det ungerska nationella valkontoret verkar ha lämnat inkonsekventa siffror när de rapporterade hur många personer som fanns på röstlängden, och att tusentals frånvarande röstsedlar verkar ha försvunnit, medan tusentals fler anlände med kuvert som dök upp. att ha öppnats.

Tóka said: “This research calls into question the ability of Hungary’s official bodies to deliver a fair and transparent election. As we approach the European elections next week, international observers should pay close attention to what’s happening in Hungary”.

Kim Lane Scheppele, professor i internationella frågor vid Princeton University, kommenterar dessa fynd:

Annons

"De här nya rapporterna om valoegentligheter tillför en hel del till vad vi redan visste. UnHack Democracy-forskningen visar nu att om valet hade genomförts på rätt sätt – även under hans riggade regler – kunde Orbán inte ha återtagit sin två tredjedels majoritet.

– Det är särskilt oroande att valförrättarna ute i vallokalerna rapporterade så många problem med att rapportera och attestera resultat. Och visst, den misstänkta kollapsen av valkontorets dator, följt av att valkontoret tillkännagav det överväldigande resultatet för Fidesz ändå, såg alltid misstänkt ut. Nu vet vi vad som hände bakom kulisserna. Rösträkningen plågades av så många olika oegentligheter att slutresultatet inte går att lita på.

"Europaval är nästa helg, och samma valkontor som körde ett fläckigt val förra året kommer återigen att räkna upp resultaten. Bör Europa lita på EU-valet i Ungern nu när det har fastställts utom rimligt tvivel att den ungerska regeringen inte kan genomföra ett fritt och rättvist val?”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend