Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#IMF Christine Lagarde: "Vi måste lyfta tillväxten till ett högre plan"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Internationella valutafondens (IMF) ordförande Christine Lagarde (avbildad) har varnat för en kraftig avmattning för världens nyckelekonomier under de kommande månaderna.

På torsdagen (16 maj) sa den franske tjänstemannen: "För två år sedan upplevde 75 % av den globala ekonomin en uppgång. I år räknar vi med att 70 % kommer att uppleva en avmattning i tillväxten.

Hon varnade för ett "känsligt ögonblick" för världens ekonomier och tillade: "Förlusten av global tillväxtmomentum under andra halvåret 2018 återspeglade till stor del handelsspänningar och åtstramande finansiella villkor. Ändå förväntar vi oss att den globala ekonomin återhämtar sig under de kommande sex månaderna. Så ni kan se vad jag menar med ett känsligt ögonblick.

Nästa steg vi tar tillsammans kommer att vara avgörande för att få oss på rätt väg.”

Lagarde, who is being tipped as a possible successor to Jean-Claude Juncker at the European commission after next week’s European elections (23-26 May), said, “Throughout the CCA growth has picked up since 2014 and is now expected to remain at 4.1 percent this year and in 2020. However, this number is still well below the long-term potential for the region — and it is too low if the region is to raise living standards to the level of other emerging economies in Europe and Asia.”

Lagarde höll öppningstalet vid Astana Economic Forum i Nur-Sultan, Kazakstan.

Hon tillade: "Så utmaningen är tydlig. Vi måste lyfta tillväxten till en högre slätt. Vi måste gå försiktigt, men ändå med tillförsikt på denna väg. Vi behöver en bra inrikespolitik, ökad ekonomisk diversifiering och starkare internationellt samarbete.

Annons

“Most importantly, we need inclusive and sustainable growth that lifts up the prospects of women, young people, the poor, and those who live in rural areas, and that raises the expectations of future generations.”

Hon pekade på ny IMF-forskning, som släpptes på torsdagen, där Lagarde "fokuserar på att uppnå just denna typ av inkluderande tillväxt i regionen."

Det finns ingen "one-size-fits-all" lösning, men finanspolitiken bör balansera skuldproblem med "kritiska" initiativ inom hälsa, utbildning och infrastruktur. Dessutom måste korruptionen åtgärdas direkt i regionen, sa hon.

Hon sa också att kvinnor och andra underrepresenterade grupper kan stärkas genom att fortsätta att eliminera juridiska och ekonomiska hinder.

"Jag är glad att kunna säga att genom regeringens och privata företags hårda arbete är det kvinnliga arbetskraftsdeltagandet i Kazakstan nu på 65 % - det högsta i regionen och ett riktmärke för alla länder i Centralasien."

Lagarde, ofta framröstad som en av de mäktigaste kvinnliga politikerna i världen, sa att regionen Kaukasus och Centralasien (CCA) "kommer att spela en nyckelroll" för att "höja" ekonomisk tillväxt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend