Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit – Försöker vända utvecklingen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Those areas of the United Kingdom now expected to vote yet again for anti-EU parties in the European Elections were not always so insular.   Take the East Midlands, for example.   In the outgoing European Parliament, the region was represented by two Conservatives, two UKIP members and only one from Labour.   Much the same is expected to happen this time around, albeit with the Brexit party probably replacing UKIP and also perhaps ousting a Conservative.   It all suggests a very anti-European caste to the counties involved: Lincolnshire, Northamptonshire, Derbyshire, Nottinghamshire, Leicestershire and Rutland.   But it wasn’t always like that – writes Jim Gibbons.

 

En Humberköl förtöjd vid Saxilby före 1910. The Ship Hotel har gått men puben i bakgrunden, The Sun, är fortfarande öppen. Bild från John Wilson Collection

Through part of Lincolnshire runs the Fossdyke, by far the oldest canal in the United Kingdom.   A bronze statuette of the Roman god Mars, now in the British Museum, was found in the canal in 1774, along with other Roman artefacts, while Roman pottery kilns have been found close to where the Fossdyke joins the Trent.   Some think it may have been dug at first as a means of draining swamp land but there is also evidence that the Vikings may have had a hand (or at least a boat) in it in around 900 AD.   Its first mention came in Symeon of Durham’s Historia Regium, som säger att kung Henry I (naturligtvis en normand) lät gräva vattenvägen och beordrade biskopen av Lincoln att hålla den öppen. Det kan ha inneburit en fördjupning och breddning av en romersk eller vikingakonstruktion, men även om arbetet först påbörjades skulle det fortfarande föregå någon annan kanal i landet i århundraden.

 

Fossdyken idag.

Än så länge har vi alltså romarna och vikingarna som tar hem. Det erövrades av sachsarna och blev en del av kungariket Mercia fram till 1013 när Sweyn Forkbeard och hans son, Knud, invaderade och etablerade sin huvudstad i Gainsborough vid floden Trent, där vissa tror att Knut kan ha försökt sin berömda "vända tillbaka". -the-tide” knep på tidvattenhålet där. Sorgligt nog kastades Sweyn från sin häst och dödades fem veckor efter ankomsten och Knut flyttade för att driva sitt nya kungarike från någon annanstans. Och berättelsen om att "vända tidvattnet" är kanske inte mer än en myt ändå. Det är dock en allmän uppfattning (om det inte är bevisat) att Sweyn och Knut förde sina styrkor med båt längs Fossdyken.

 

Annons

Så här har vi europeiskt samarbete: romare, vikingar, saxar, normander och danskar skapade och underhåller denna användbara elva mil långa sträcka mellan Witham vid Lincoln och Trent vid Torksey Lock. Under årens lopp slamrade den ihop sig och öppnades igen flera gånger, men överlag fungerade den fortfarande som en väg för bland annat majs, ull, ale, kol och groptillbehör. Groprekvisitan tjänade främst Nottinghams kolfält. Ull fraktades huvudsakligen till de norra textilbruken via Torksey och Trent- och Mersey-kanalerna. Byn Saxilby var så upptagen av internationell handel att den hade sin egen fasta tulltjänsteman (inga tullförbund på den tiden) för att övervaka importen av råvaror från Nederländerna och exporten av gödselmedel från Saxilbys gödselfabrik i Lindsey och Kesteven. tid byns största arbetsgivare. Gods skulle anlända på havsgående lastfartyg till Hull och överföras till små kanalbåtar som kallas Humber-kölar, som var och en kunde bära 40 ton, seglade när vinden var med dem och bogserades av hästar när den inte var det. Naturligtvis fungerade samma process omvänt för utgående varor.

 

Så Saxilby och dess omgivningar hade starka och vitala band med kontinentala Europa. Den förlorade många män i de två världskrigen. Det var på grund av dessa krig som den dåvarande franske utrikesministern, Robert Schuman, 1952 föreslog att kol- och stålindustrin i Frankrike och Tyskland skulle knytas – vad han kallade ”krigets motorer” – till en enda enhet, vilket gjorde framtida konflikter omöjliga. I sitt tal sa han "det här förslaget kommer att leda till förverkligandet av den första konkreta grunden för en europeisk federation som är oumbärlig för att bevara freden". 1957 blev det den gemensamma marknaden och så småningom Europeiska unionen, med handel som underlättades av gemensamma standarder och öppna gränser för fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.

 

Tiderna har förändrats, men de tjugoåtta (snart tjugosju) länderna i Europeiska unionen förblir i fred med varandra medan varor fortsätter att strömma över gränserna. Inte via Fossdyken nuförtiden: den sista kommersiella Humberkölen seglade längs den 1971. Idag välkomnar den främst fritidsbåtar, inklusive hyrda eller ägda smala båtar som sätter färg. Nu har kanalsidan genomgått en ansiktslyftning. Saxilbybor, företag och rådmän, i samarbete med Canals and Rivers Trust, har arbetat med att restaurera den gamla kanalsidan, skära ner undervegetationen, rensa dragbanan för vandrare och skapa rastplatser samt måla broar och allmänt städa upp det som var en gång en industriell nödvändighet och har nu blivit en fritidstillgång. Processen kommer att firas med en Waterfront Festival i juli, dels för att avslöja planerna för ytterligare förnyelse och dels för att hjälpa till att samla in pengar för att betala för det. Inte alla i East Midlands är euroskeptiska, inte heller hela Saxilby, även om fientlighet mot Europa i regionen innebär att det kommer att bli mycket svårt att få en EU-vänlig majoritet här, faktiskt nästan helt omöjligt. Knut skulle ha haft ungefär lika stor tur att säga till tidvattnet att gå tillbaka. Han var trots allt en utlänning också.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend