Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Maj för att komma överens om avgång efter senaste #Brexit-avtalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att ange en tidtabell för sin avgång i början av juni efter det senaste försöket att få hennes brexitavtal godkänt av parlamentet, sade ordföranden för en mäktig konservativ kommitté på torsdagen (16 maj). skriva Kylie MacLellan och Elizabeth Piper.

Tre år efter att Storbritannien röstade för att lämna EU finns det liten klarhet över när, hur eller till och med om Brexit kommer att ske, vilket fick några i hennes parti att uppmana till ett nytt förhållningssätt till landets största politiska förändring på mer än 40 år.

May har lovat att avgå efter att hennes Brexit-avtal har godkänts av lagstiftare. Men många i hennes parti vill att hon tydligt anger när hon ska sluta om avtalet förkastas för fjärde gången, och andra kräver att hon ska avgå omedelbart.

"Premiärministern är fast besluten att säkra vår avgång från Europeiska unionen," sa Graham Brady, ordförande för 1922 års kommitté som kan skapa eller knäcka partiledare, efter ett möte mellan hans kommittés verkställande befattningshavare och May i parlamentet som han beskrev som ett " mycket uppriktigt utbyte”.

Regeringen har sagt att lagstiftare kommer att kunna debattera och rösta om utträdesavtalet, den lagstiftning som krävs för att anta Mays Brexit-avtal, under veckan som börjar den 3 juni.

"Vi har kommit överens om att hon och jag ska träffas efter den andra behandlingen av lagförslaget för att komma överens om en tidsplan för valet av en ny ledare," sa Brady och tillade att samtalet skulle äga rum oavsett om lagförslaget antogs eller inte.

May, som blev premiärminister i kaoset som följde efter folkomröstningen 2016 när britter röstade 52 % till 48 % för att lämna EU, överlevde ett misstroendevotum från sina konservativa lagstiftare i december.

Annons

Enligt nuvarande partiregler kan hon inte utmanas igen på ett år, men några i Bradys kommitté hade drivit på för att dessa regler skulle ändras för att försöka tvinga ut henne tidigare om hon vägrade att ange ett tydligt avresedatum.

Boris Johnson, ansiktet utåt för kampanjen för Storbritannien att lämna EU, sa att han skulle ställa upp som en kandidat för att ersätta May som konservativ ledare.

Mays Brexit-avtal har avvisats tre gånger av parlamentet, och veckor av samtal med oppositionspartiet Labour, vars idé var djupt impopulär bland många konservativa, har inte lyckats hitta en konsensus om vägen framåt.

En BBC-reporter sa på torsdagen att dessa samtal skulle avbrytas snart efter att de regerande konservativa gett upp alla hopp om en lösning.

De konservativa i May har fastnat i ett dödläge för Brexit och tvingats skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU den 29 mars. Mays konservativa led stora förluster i lokala val den här månaden och ligger efter i opinionsmätningarna före valet till Europaparlamentet den 23 maj.

Med Labour- och Brexit-stödjande rebeller inom de konservativa som planerar att rösta emot hennes avtal är det osannolikt att det kommer att godkännas som det ser ut.

Pro-Brexit konservativa lagstiftare var inte imponerade av Mays misslyckande att sätta ett fast datum för att sluta. En, som avböjde att bli namngiven, beskrev det som "ännu ytterligare förhalning som orsakar fruktansvärd skada för det konservativa partiet".

En annan, Andrew Bridgen, sa att May var "en alltmer belägrad och isolerad premiärminister som är desperat efter att rädda något från sitt premiärministerskap och är beredd att driva igenom ett avtal som dödligt skulle hämma varje framtida premiärminister i förhandlingar med EU".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend