Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Facebook och #Google i bryggan över trycket på att mildra europeiska riktlinjer för "falska nyheter".

DELA MED SIG:

publicerade

on

Facebook och Google pressade och "armtog" en grupp experter att mildra europeiska riktlinjer för desinformation och falska nyheter online, enligt nya vittnesmål från insiders som släppts till journalister på Investigate Europe och publicerat av openDemocracy, den Londonbaserade globala nyhetswebbplatsen.

Utdrag ur dessa vittnesmål hävdar att Facebook och Google undergrävde ansträngningarna att göra teknikjättarna mer ansvarsfulla och transparenta i sina affärer, och utövade ett hårt tryck på representanter för EU:s arbetsgrupp på "hög nivå".

I kölvattnet av många rapporter om enorma desinformationskampanjer i valet till Europaparlamentet, har EU-politiker och öppenhetskampanjer kallat dessa nya anklagelser om de tekniska plattformarnas beteende för en "skandal".

I synnerhet avslöjar vittnesmålen:

  • Tveksam process för att utse representanter till gruppen;
  • tung "armbrytning" från Facebook och Google för att villkora experter, och;
  • "oroande" finansiella och organisatoriska relationer mellan teknikjättarna och representanter för arbetsgruppen.

Gruppen, som bestod av ledande europeiska forskare, medieentreprenörer och aktivister, samt anställda från de två teknikjättarna, sammankallades av EU-kommissionen i maj 2018 för att utforska sätt att förhindra spridning av desinformation – särskilt under valkampanjperioder.

Dess arbete och rapportresultat gav sedan information om "EU:s uppförandekod för desinformation", som antogs i oktober 2018.

EU:s uppförandekod tillkännagavs euforiskt i september förra året som en världsnyhet: första gången som plattformarna gick med på att självreglera enligt gemensamma standarder. Uppförandekoden utarbetades som svar på expertgruppernas rapport, som hade publicerats i mars 2018. När EU:s kommissionär för digitala frågor, Mariya Gabriel, tillkännagav den, sa: ”Jag är mycket glad att rapporten återspeglar alla våra principer, transparens, mångfald, trovärdighet och inkludering.”

Annons

Det var inte så några av experterna själva såg det. I mars 2018, under gruppens tredje möte, "var det tung armbrytning i korridorerna från plattformarna för att villkora de andra experterna", säger en medlem i gruppen, en av två som talade med Investigate Europe under villkoret av anonymitet , med hänvisning till en sekretessklausul undertecknad av alla gruppmedlemmar.

En annan medlem, Monique Goyens – generaldirektör för BEUC, som också är känd som The European Consumer Association – är rakare. "Vi blev utpressade", sa hon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend