Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

May försöker bryta #Brexit dödläge med erbjudande om "ny affär"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Theresa May fastställde en "ny överenskommelse" på tisdagen (21 maj) för Storbritanniens utträde ur EU, och erbjöd sötningsmedel till parlamentet inklusive chansen att rösta om huruvida man ska hålla en andra folkomröstning för att försöka bryta återvändsgränden över Brexit. skriva William James och Elizabeth Piper.

Tre år efter att Storbritannien röstade för att lämna EU och nästan två månader efter det planerade avresedatumet, påbörjar May en sista ansträngning för att försöka få det djupt splittrade parlamentets stöd för ett skilsmässaavtal och lämna sitt uppdrag med något slags arv.

Oddsen ser inte bra ut.

May erbjöd vad hon kallade "betydande ytterligare förändringar" men många lagstiftare, hårda i sina positioner, har redan beslutat att inte rösta nästa månad för utträdesavtalet, lagstiftning som implementerar villkoren för Storbritanniens avgång.

När hon talade vid PricewaterhouseCoopers huvudkontor, vädjade May till lagstiftare att stå bakom hennes affär, och erbjöd möjligheten till en möjlig andra folkomröstning om avtalet och närmare handelsarrangemang med EU som incitament.

"Jag säger med övertygelse till varje parlamentsledamot eller varje parti: Jag har kompromissat, nu ber jag er att kompromissa", sa hon.

"Vi har fått en tydlig instruktion av de människor vi ska representera, så hjälp mig att hitta ett sätt att hedra den instruktionen, flytta vårt land och vår politik och bygga en bättre framtid som vi alla vill se."

Annons

Genom att erbjuda möjligheten att hålla en andra omröstning om sitt avtal och en kompromiss om tullarrangemang, hoppas May vinna över oppositionella Labour-lagstiftare, vars röster hon behöver för att övervinna motståndet i sitt eget konservativa parti.

Men Labour-ledaren Jeremy Corbyn sa att hans parti inte kunde rösta för utträdesförslaget, och beskrev Mays nya erbjudande som "till stor del en omväxling av regeringens ståndpunkt" i samtal med oppositionen som bröt samman förra veckan.

Premiärministern har också retat upp Brexit-stödjande lagstiftare, som har beskrivit en tullunion med EU som ingen Brexit alls.

Flera ledande konservativa euroskeptiker som tidigare brexitminister David Davis och Jacob Rees-Mogg sa att de inte skulle rösta för lagförslaget i början av juni.

Tidigare utrikesminister Boris Johnson och före detta brexitminister Dominic Raab, som är de två bästa favoriterna bland de konservativa medlemmarna att ersätta May enligt en opinionsundersökning som publicerades förra veckan, sa också att de skulle motsätta sig avtalet.

Och Nordirlands demokratiska unionistparti, som stöder Mays regering, sa att de "fatala bristerna" i hennes ursprungliga avtal kvarstod. De fruktar att skilsmässoavtalet kan leda till att Nordirland splittras från resten av Storbritannien.

 

May’s movement towards what many describe as the ‘Remain’ lawmakers, who want to stay in the EU, is a shift for a prime minister who has long said she is against a second referendum and staying in a customs union with the bloc.

She may be counting on the fact that parliament – which would have to back any new referendum – has so far opposed any second public vote and also that a “temporary” customs union might just be weak enough for some in her party to accept.

But it signals how her earlier strategy, to keep Brexit supporters on board, has failed and the last-ditch attempt to get Labour lawmakers – if not their leader – behind her is simply too little, too late, some say.

"Det är en gimmick från en desperat premiärminister som har kört ur vägen, vägrar att kompromissa och i tre år har ställt parlamentet och landet åt sidan", säger Labour-lagstiftaren Seema Malhotra till Reuters.

Brexit-stödjande konservativa var inte lika övertygade.

David Jones, en före detta minister, beskrev talet som "oacceptabelt" och förutspådde att flytten strax före torsdagens val till Europaparlamentet bara skulle öka stödet för veteranen euroskeptiker Nigel Farages Brexit-parti.

"Jag tror att fler konservativa kommer att rösta emot det", sa han till Reuters. "Tyvärr kommer det förmodligen också att öka Brexitpartiets omröstning på torsdag (23 maj)."

May vill få sitt utträdeavtal, som kom överens med EU i november förra året, genom parlamentet så att hon kan lämna sitt uppdrag som utlovat efter att åtminstone ha slutfört den första delen av Storbritanniens avgång och förhindrat en "no deal" Brexit.

Affären har avvisats tre gånger av parlamentet, men många företag fruktar att en plötslig avgång av en exit utan någon överenskommelse skulle orsaka en ekonomisk chock.

Finansminister Philip Hammond slog in poängen i parlamentet på tisdagen och sa att en brexit utan avtal skulle göra Storbritannien fattigare. Han förväntades skicka samma budskap till företagsledare i ett tal senare under dagen.

"Lev-kampanjen 2016 var tydlig att vi skulle lämna med en överenskommelse", skulle han säga, enligt förhandsutdrag.

"Så att förespråka 'no deal' är att kapa resultatet av folkomröstningen, och på så sätt medvetet skada vår ekonomi och vår levnadsstandard. För all förberedelse i världen kommer inte att undvika konsekvenserna av att ingen affär inte kommer att ske.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend