Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#BankOfEngland vänder sig till snabbdata för att hjälpa till med #Brexit-dilemma

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bank of England (BoE), som förbereder sig för en möjlig Brexit utan avtal, försöker utnyttja mängder av digitala data i realtid om trafikstockningar, kortbetalningar och frakt i fall den måste fatta ett snabbt beslut om att höja eller sänka räntan priser, skriver William Schomberg.

BoE har vanligtvis gott om tid att tänka på sina nästa steg för världens femte största ekonomi. Den tillkännager sina räntebeslut var sjätte vecka eller så efter att ha studerat etablerade ekonomiska indikatorer, av vilka många tar veckor att förbereda.

Men det kan behöva gå mycket snabbare om Storbritannien lämnar EU utan en överenskommelse för att dämpa chocken, en verklig utsikter för senare i år med premiärminister Theresa May som kämpar för att bryta ett återvändsgränd för Brexit i parlamentet.

BoE:s chefsekonom Andy Haldane sa förra veckan att centralbanken övervakade data om trafikstockningar runt större hamnar, insamlad från Google Maps, som en del av ett försök att förbättra sin realtidsförståelse av ekonomin inför Brexit.

Förutom trafikstockningar i hamnar, tittar tjänstemän på sjöfart och flygplansflöden och finansiella transaktioner. De påskyndar också sin undersökning av Google och Twitter för att försöka få en mer uppdaterad känsla för konsumenternas humör.

Avgörande är att BoE:s nummerknäppare vill veta vilka data på mikronivå de kan lita på och vilka som tenderar att skicka missvisande signaler.

Strax efter Brexit-folkomröstningen 2016 visade undersökningar av företag varningssignaler om att ekonomin var på näsan, vilket fick BoE att sänka räntorna till en rekordlåg nivå och öka sitt massiva program för obligationsköp.

Annons

Men ekonomin - i synnerhet konsumenternas utgifter - klarade till stor del chocken, vilket väckte frågor om huruvida BoE borde ha agerat mer försiktigt.

I ett tal vid University of Sheffield den 7 maj sa Haldane att penningpolitiska beslutsfattare kanske kan lita mer än tidigare på så kallade högfrekventa data, av vilka en del nu publiceras av Storbritanniens officiella statistikkontor.

På andra områden har fel i väderprognoser halverats på en generation och digitala data och nya sätt att modellera hjälpte forskare att förstå hur hav, internet och galaxer fungerar, sa han.

"Tills nyligen fanns det färre sådana högupplösta data när det gällde att spåra flöden av varor och tjänster, människor och pengar genom vår ekonomi. Det håller på att förändras, säger Haldane.

BoE har sagt att det inte skulle finnas någon automatisk reaktion för att sänka eller höja räntorna efter en Brexit utan avtal.

Å ena sidan kan konsumenter och företag skära ner på utgifterna, skada tillväxten och argumentera för en räntesänkning.

Men pundet kommer sannolikt att falla, vilket pressar upp importpriserna och inflationen, vilket normalt argumenterar för högre räntor.

Som en del av sin grävning i uppgifterna försöker BoE att dra isär priskedjan för importerade varor från det ögonblick de kommer in i Storbritannien tills de går ut på hyllorna.

Det kan ge beslutsfattare en bättre uppfattning om vilken typ av kortsiktig inflationsstöt de kan förvänta sig av eventuella tullar på import från EU, och vad inverkan på leveranskedjorna kan betyda för inflationen i framtiden.

BoE tittar vanligtvis på 40 komponenter i Storbritanniens konsumentprisindex, men det kan titta djupare in i priskedjan för att få en mer detaljerad känsla av potentiellt inflationstryck.

Några ledtrådar från digitala avläsningar kommer sannolikt inte att leda till en översyn av hur BoE spårar ekonomin. Men Haldane sa att det fanns en verklig potential från data som slängs upp av betalningssystem och informationssystem för företag och offentlig sektor för att spåra arbetare, varor och tjänster.

"Dessa mikronivådata skulle med tiden kunna sättas ihop för att ge en makro - eller mikro-till-makro - modell av ekonomin. Eller det är åtminstone löftet”, sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend