Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit – Det delade Storbritannien går till valurnorna för EU-val som det inte var meningen att hålla

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien inledde valet till Europaparlamentet på torsdagen (23 maj), en omröstning som förväntas visa växande frustration på båda sidor av Brexit-klyftan nästan tre år efter att landet röstade för att lämna EU.  skriver Kylie MacLellan.

Valet, som Storbritannien inte förväntade sig att behöva delta i, är ett resultat av dödläget i Storbritannien när det gäller vägen framåt mot Brexit efter att premiärminister Theresa Mays avtal med Bryssel avvisats tre gånger av lagstiftare.

Storbritannien skulle lämna EU för nästan två månader sedan, men efter att ha försenat sitt utträdesdag två gånger och med parlamentet fortfarande i låst läge, är det fortfarande oklart hur, när eller ens om det kommer att gå vidare med skilsmässan. Den ska för närvarande avgå den 31 oktober.

Åsikterna bland britter, som röstade 52 % till 48 % för att lämna EU, har polariserats, med opinionsundersökningar som visar att starkt pro-Brexit- och pro-EU-partier kommer att få röster på bekostnad av Mays regerande konservativa och oppositionella Labour-partiet.

Enligt uppgifter från opinionsundersökningarna YouGov planerar bara en av fem av dem som röstade konservativt vid det senaste nationella valet 2017 att rösta på partiet på torsdag, med 62% som istället planerar att stödja Nigel Farages Brexit-parti.

I sin tur tappar Labour främst väljare till fortsatt stödjande partier.

Brexitpartiet, som lanserades förra månaden för att ta sig an de politiska ledare som det säger har svikit omröstningen om att lämna, förväntas komma överst. En YouGov-undersökning på onsdagen visade stödet för partiet, som kampanjar för en "no deal" Brexit, på 37%. Mays konservativa var på femte plats på bara 7%.

Annons

Med "resten" omröstningen splittrad mellan flera starkt pro-EU-partier, inklusive Liberaldemokraterna, Change UK och Miljöpartiet, förväntas de vinna färre platser.

Resultatet kommer sannolikt att lägga ytterligare press på May, vars konservativa också fick utstå ett slag i lokala val tidigare denna månad, att ge plats åt en ny ledare så snart som möjligt.

Hon har lovat att komma överens om en tidtabell för hennes avgång efter ett fjärde försök att få hennes brexitavtal godkänt av parlamentet i början av juni.

På tisdagen (21 maj) varnade finansminister Philip Hammond för att om återvändsgränden över Brexit inte löses under de närmaste veckorna, finns det en verklig risk för att Mays efterträdare skulle gå över till att sträva efter en "no deal"-exit.

Britter, som ska välja 73 parlamentsledamöter, röstade mellan 6h GMT och 21h GMT på torsdagen (23 maj), med resultat meddelade från 21h GMT den 26 maj.

Regeringen har sagt att om Storbritannien lämnar EU i slutet av juni kommer ledamöterna inte att ta upp sina platser.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend