Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Majs avgång och nytt #Brexit-slutspel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det ser mer och mer ut som om Theresa Mays premiärskap faktiskt är över, med den enda spänningen nu över när hon kommer att meddela datumet för sin avgång, skriva Mark John och Mike Dolan.

The Times och andra lokala medier satsar på fredag ​​(24 maj), andra på att hon kommer att vänta till efter det officiella släppet av valresultatet till Europaparlamentet på söndag (26 maj). Det kan komma att avgå fler ministrar när de lämnar ett sjunkande skepp och positionerar sig för den kommande ledarskapsstriden. För May är den personliga insatsen att hon kommer att ha brutit ett löfte om att leverera Brexit och så kommer att ha ett förödande tomt arv; men den verkliga frågan nu är vem som kommer att leda landet härnäst och vilken Brexit som kommer att uppstå.

Logiskt sett gör borttagandet av spelaren som förhandlat fram den enda överenskomna affären med Bryssel de mer extrema scenarierna – no-deal Brexit och ingen Brexit alls – mer sannolikt. Om vi ​​antar att May ersätts av någon som förespråkar en hårdare Brexit – säg Boris Johnson – skulle nästa steg vara att den personen åker till Bryssel och kräver en omförhandling. Om EU, som många förväntar sig, ger dem kort tid, skulle deras standardposition då vara att utöva en avtalslös Brexit som ett hot.

Den enda nackdelen är att det här parlamentet har uteslutit en avtalslös Brexit vid mer än ett tillfälle - så deras nästa drag kanske måste vara att få ett helt nytt parlament via ett allmänt val. Det öppnar upp en helt ny Pandoras ask. På sätt och vis har slutspelet för Brexit precis börjat.

Som nämnts ovan är valet till Europaparlamentet som börjar i Storbritannien och Nederländerna i dag och avslutas i större delen av resten av blocket på söndag kväll. I Storbritannien tyder undersökningar på att Mays konservativa är på väg mot en utplåning med Nigel Farages nya Brexit-parti som den främsta förmånstagaren; Labour ser ut att bli straffad för en halvvägs-position om Brexit som inte verkar gå bra för varken Leavers eller Remainers; medan de liberala demokraterna och de gröna ser ut att vara de viktigaste behållaren för Remain-omröstningen. Ta Brexit ur ekvationen, och scenariot är inte alltför olikt i Nederländerna där styrande konservativa också riskerar att få stryk av en uppstickare högerextrema populist som heter Thierry Baudet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend