Theresa maj avgår, banar väg för #Brexit-konfrontation med EU

| Kan 24, 2019

Storbritanniens premiärminister Theresa May sa på fredagen (24 maj) att hon skulle sluta, utlösa en tävling som kommer att leda till en ny ledare för att driva vem som sannolikt kommer att driva för en mer avgörande Brexit skilsmässa affär, skriva Elizabeth Piper, Kylie MacLellan och William James.

Kan utarbeta en tidtabell för hennes avgång - hon kommer att avgå som konservativ partiledare på 7 juni med en ledarkonkurrens som börjar den följande veckan.

"Jag kommer att avgå som ledare för den konservativa och unionspartiet på fredagen den 7th juni, så att en efterträdare kan väljas", säger May utanför 10 Downing Street.

Med hennes röst bryta upp med känslor, maj, som utstod kriser och förnedring i hennes ansträngning för att finna en kompromiss Brexit-affär som parlamentet skulle kunna ratificera, sa att hon inte hade någon sjuk vilja.

"Jag kommer snart att lämna jobbet som har varit ära av mitt liv att hålla," sade maj. "Den andra kvinnliga premiärministern, men absolut inte den sista."

"Jag gör det utan illvilja men med enorm och beständig tacksamhet att ha haft möjlighet att tjäna landet jag älskar", sade maj.

Maj, en gång en motvillig supporter till EU-medlemskapet, som vann det bästa arbetet i den oro som följde 2016 Brexit-omröstningen, går ner med sina centrala åtaganden - att leda Förenade kungariket ur blocket och läka sina avdelningar - ouppfyllda.

Kan bäva ett djupt splittrat land och en politisk elit som är dödläge över hur, när eller om man ska lämna EU. Hon sa att hennes efterträdare skulle behöva hitta enighet i parlamentet om Brexit.

Majens avgång kommer att fördjupa Brexit-krisen, eftersom en ny ledare sannolikt vill ha en mer avgörande splittring, vilket ökar chanserna för en konfrontation med EU och ett snap parlamentariskt val.

De ledande kandidaterna för att lyckas Alla vill ha en hårdare skilsmässaöverenskommelse, även om EU har sagt att det inte kommer att omförhandla det återkallande fördraget som det förseglades i november.

Sterling reverserade initialvinster som gjordes vid maj avgång.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, Aktuell artikel, UK

Kommentarer är stängda.