#EP2019 - Timmermans-effekten hjälper socialdemokraterna att öka i #Nederland

| Kan 26, 2019

Nederländerna röstade på 23 maj, med en högre utdelning än vanligt för ett val i Europaparlamentet, och nåde 42%, det högsta sedan 1989. Utgångsställningarna tyder på att huvudvinnaren är Socialdemokratiska partiet (PvdA) med över 18% av omröstningen, skriver Catherine Feore.

Huvudsakliga nederländska partier som stöder EU tog 70% av omröstningen, enligt en Ipsos-omröstning. Efter en mycket dålig prestation i nationella val av 2017, där festen vann bara fem platser, kommer resultatet som en överraskning.

Vissa tror att omgången av förmögenhet kan bero delvis på en "Timmermans-effekt", med hänvisning till Europeiska kommissionens nederländska första vicepresident Frans Timmermans, som står som Spitzenakandidaten för Socialdemokraterna.


Den högra högra PVV-parten som för närvarande sitter i parlamentets Europe of Freedom and Nations-grupp (ENF) ledd av den starkt islamfobiska Geert Wilders (avbildad) verkar ha drabbats hårt (-9%) och kommer att förlora minst tre av sina fyra platser och PVV: s förlust kommer att bli nybörjare på nationell konservativ FvD-vinst (+ 11%).

FvD kan vinna så många som fem ledamöter. FvD kommer sannolikt att sitta i ECR-gruppen i parlamentet, med det som återstår av det brittiska konservativa partiet och polska lag och rättvisa parti.


Holländska gröna partiet GroenLinks har erhållit 11.5 procent av omröstningen i valet till Europaparlamentet, enligt utfallsställningar. Kommentera avgångsundersökningarna med ledande kandidat från Europeiska gröna partiet och ledande kandidat till GroenLinks Bas Eickhout sade: "Nederländerna har gett en ringande godkännande för en europeisk framtid som både är grön och progressiv. Det är också ett avslag på högra höger och deras vision att dra sig tillbaka bakom de nationella gränserna och förstöra grunden för det europeiska projektet.

"Det är det fjärde framgångsrika valet i rad för Groenlinks som hjälper dem att etablera sin position som drivkraft för progressiv förändring i Nederländerna och Europa. Nu är det för resten av Europa att visa upp valen och rösta för Europa och mot klimatförändringarna. "

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaval, Europaparlamentet, Nederländerna

Kommentarer är stängda.