Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Frankrikes #Gröna gör starka korn i #Europeiska parlamentets omröstning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Frankrikes gröna parti såg ett ökat stöd i söndagens (26 maj) val till Europaparlamentet, vilket speglar starka framgångar som gjorts av ekologpartier i Tyskland och Irland, och hyllade en "grön våg" som de sa svepte över Europeiska unionen, skriver Richard Lough.

Tre exitmätningar visade att de franska gröna – officiellt kända som de europeiska ekologerna och de gröna – placerade sig på tredje plats bakom extremhögern och president Emmanuel Macrons mittparti, och vann omkring 13 % av rösterna.

"Vi bevittnar en grön europeisk våg i kväll som vi är en del av", sa Yannick Jadot, ledare för de franska gröna, till supportrarna. "Fransmännen skickade ett tydligt budskap till oss: De vill att ekologi ska vara i hjärtat av våra liv."

När Tysklands gröna kommer tvåa efter förbundskansler Angela Merkels parti i valet, förväntas de gröna i hela EU ha upp till 70 platser i Europaparlamentet med 751 platser, vilket ger dem betydande inflytande.

EU-valet har sammanfallit med en våg av gräsrotsprotester över hela Europa som kräver åtgärder mot klimatförändringarna och pressar regeringar att minska koldioxidutsläppen.

Macron gjorde klimatpolitiken till en central del av sitt partis EU-valkampanj och har nått ut till gröna partier över hela blocket när han försöker bygga en centristisk allians som han hoppas kommer att spela en "kungsmakare" roll i församlingen, där ingen enskild grupp kommer att ha majoritet.

En exitundersökning från Elabe visade att de franska gröna fick 13 platser i Europaparlamentet. De fick 9 % av de franska rösterna i det senaste EU-valet 2014.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend