Frankrikes #Greens gör starka korn i #EuropeanParlamentets omröstning

| Kan 26, 2019

Frankrikes gröna parti såg en ökning i söndagsvalet (26 maj) i Europaparlamentet, vilket speglade starka vinster från ekologpartierna i Tyskland och Irland och hyllade en "grön våg" som de sa att sopa EU, skriver Richard Lough.

Tre avgångsundersökningar visade de franska gröna - officiellt känd som europeiska ekologer och gröna - placerade tredje bakom den högra höger och president Emmanuel Macrons centristparti och vann över 13% av omröstningen.

"Vi bevittnar en grön europeisk våg ikväll som vi är en del av," berättade Yannick Jadot, ledare för de franska greenerna, till supportrar. "Fransmännen gav oss ett tydligt budskap: De vill att ekologi ska vara hjärtat i våra liv."

Med Tysklands gröna som kommer andra bakom kansler Angela Merkels parti i valet förväntas de gröna över hela EU hålla upp till 70 platser i 751-säte Europaparlamentet, vilket ger dem betydande inflytande.

Valet i Europa har sammanfaller med en våg av gräsrots protester i hela Europa som kräver åtgärder mot klimatförändringar och pressar regeringar att minska koldioxidutsläppen.

Macron gjorde klimapolitik en central plank av hans parti EU: s valkampanj och har nått ut till gröna partier över hela blocket när han försöker bygga en centristalli som han hoppas kommer att spela en "kingmaker" roll i församlingen, där ingen enskild grupp kommer att ha en majoritet.

En avslutningsundersökning från Elabe visade att de franska greenerna fick 13-platser i Europaparlamentet. De vann 9% av den franska rösten i det senaste EU-valet i 2014.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaval, Europaparlamentet, Frankrike, Grönt

Kommentarer är stängda.