Lopp för att lyckas Kan centrera sig på "ingen affär" #Brexit strid

| Kan 26, 2019

Utsikterna till en "ingen affär" Brexit blev snabbt den centrala striden i loppet för att lyckas premiärminister Theresa May på söndagen, som miljöminister Michael Gove (avbildad) blev den senaste kandidaten att förklara, skriver Kylie MacLellan.

På fredagen (24 maj) sa hon att hon slutade att misslyckas med att leverera Brexit, vilket potentiellt öppnade vägen för en ny ledare som kunde söka en mer splittrande delning med Europeiska unionen och leda till konfrontation med blocket eller ett eventuellt parlamentsval.

Genom att ställa ut sin tonhöjd till det konservativa partiets stort sett pro-Brexit-medlemskap som kommer att bestämma utfallet av tävlingen har fyra av ledarskapsförhopparna sagt att Storbritannien måste lämna EU i oktober 31, även om det här betyder att det inte är något bröllop.

"Jag kommer att kämpa för en rättvisare affär i Bryssel ... Om inte kommer jag att vara tydlig att vi kommer att lämna WTO-villkor i oktober," sade före detta Brexit-minister Dominic Raab, som bookmakare rankar som den andra favoriten att vinna, berättade för BBC TV.

"Om du inte är villig att gå ifrån en förhandling, fokuserar den inte på den andra sidan ... jag kommer inte att begära en förlängning."

Medelskådespelare Esther McVey och Andrea Leadsom båda gjorde liknande kommentarer på söndagen, medan den tidigare utrikesministern Boris Johnson, den favorit som ersatte May, sa på fredag: "Vi kommer att lämna EU på 31 oktober, handla eller ingen affär."

Gove, en ledande aktör för Brexit under 2016-folkomröstningskampanjen och en kandidat i konservativ ledarskapskonkurrens som i slutändan kan vinna, berättade för reportrar på söndagen (26 maj) att han planerade att springa igen.

"Jag är redo att förena konservativa och unionspartiet, redo att leverera Brexit och redo att leda detta stora land", sade han utan att ge några detaljer om sina planer för Brexit.

EU har sagt att det inte kommer att återuppta förhandlingar om återkallelseavtalet, vilket har blivit avvisat av parlamentet tre gånger, medan brittiska lagstiftare också upprepade gånger har röstat mot utsikterna till att ingen avveckling slutar.

Påpekade de djupa splittringarna inom den styrande parten över vägen framåt på Brexit, flera svenskar, inklusive ledande kandidat Rory Stewart, på söndag varnade för att följa politiken att lämna utan en överenskommelse.

Finansminister Philip Hammond sade att parlamentet skulle "starkt motsätta sig" en stridsstrategi och en premiärminister som ignorerade parlamentet "kan inte förvänta mig att överleva mycket länge".

"Jag vill uppmana alla mina kollegor som står i den här tävlingen att omfamna kompromissbegreppet ... att gå till parlamentet med en hårdnaristisk absolutistisk syn och vågat parlament för att acceptera det är en ganska farlig strategi", sa han till BBC TV.

Hammond sa att han inte kunde stödja en strategi utan strategi, men nekade att säga vad han skulle göra om det fanns en röst förtroende för en regering som antog den politiken.

"I 22 år i parlamentet har jag aldrig röstat mot de konservativa ... och jag vill inte börja börja överväga en sådan åtgärd," sa han.

Oppositionen Labour Party sa att det försökte arbeta med andra parter för att försöka blockera Mays efterträdare från att ta Storbritannien ut ur EU utan en överenskommelse.

"Det finns ett verkligt hot nu om en extremistisk Brexiteer blir ledare för det konservativa partiet och tar oss över kanten av en ingen överenskommelse", sa Arbetsfinans talesman John McDonnell Sky News. "Vi måste flytta för att blockera en ingen affär."

Dödläget över Brexit förväntas ha träffat båda huvudpartierna när resultaten från valet till Europaparlamentet förklaras från 2100 GMT på söndag, med Nigel Farages Brexit Party, som ger tillbaka en ingen avgång, som förväntas komma ut överst.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, Jeremy Corbyn, Labour, UK

Kommentarer är stängda.