Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ordförande i # Kasakhstan Kassym-Jomart Tokayev möter Donald Tusk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tack, president Tokayev, för ditt mycket varma välkomnande och för vår utmärkta diskussion. Detta är mitt första tillfälle att träffa dig och att besöka ditt stora och vackra land, skriver Donald Tusk.

Jag är mycket glad över att få besöka i en tid då positiv dynamik i din region har skapat nya möjligheter till samarbete. Europeiska unionen har precis lagt fram sin strategi för ett djupare partnerskap med Centralasien och med alla dess länder.

Kazakstan är en avgörande partner för EU i denna region och jag vill understryka det genom mitt besök. Ditt land är en bro mellan Europa och Fjärran Östern och mellan Ryssland och Sydasien. Med vår nya Centralasien-strategi föreslår vi att skapa ett starkare och modernt partnerskap, fördjupa vårt samarbete om energi, transport och digitala förbindelser.

President Tokayev och jag hade en bra diskussion om Kazakstans ambitiösa reformprogram, inklusive förbättring av företagsklimatet, rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter, gott styre och anti-korruption.

EU är Kazakstans första handelspartner och utländska investerare. Det utökade partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Kazakstan kommer snart att ratificeras av alla EU:s medlemsstater och vi har redan börjat genomföra det. Detta är också en bra grund för att ta itu med regionala utmaningar, som våldsbejakande extremism eller miljöfrågor.

Vi diskuterade också den pågående politiska övergången i Kazakstan.

Låt mig slutligen säga att jag är rörd över att besöka Kazakstan på er nationella dag för minnet av offer för politiska förtryck. Minnesmärket för offren i det tidigare sovjetiska lägret ALZHIR – som jag kommer att besöka idag – är en kraftfull och symbolisk påminnelse om den mänskliga andans motståndskraft i ljuset av totalitarism. Många av mina landsmän förlorade också livet i Gulags. Det fick mig att minnas de polska och europeiska erfarenheterna av övergången till demokrati, inklusive min egen. Det krävde många uppoffringar, men det var allt värt ansträngningen. Tack.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend