Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritanniens tillverkning sjunker när #Brexit-lagrets frenesi avdunstar - #PMI

DELA MED SIG:

publicerade

on

Lagerboomen från Brexit i början av 2019 gav vika i maj för den kraftigaste nedgången i brittisk tillverkning på nästan tre år när nya beställningar torkade ut, vilket bådar dåligt för ekonomisk tillväxt under andra kvartalet, visade en undersökning i måndags (3 juni). skriver Andy Bruce.

IHS Markit/CIPS UK Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) sjönk till 49.4 från 53.1 i april, den lägsta nivån sedan juli 2016 och sämre än alla prognoser i en Reuters-undersökning bland ekonomer som hade pekat på ett fall till 52.0.

Exportordrarna sjönk i den snabbaste takten sedan oktober 2014, visade undersökningen, vilket speglar globala handelsspänningar och europeiska företag som avleder leveranskedjor från Storbritannien på grund av Brexit-osäkerhet, visade PMI.

En separat undersökning från tillverkningsorganisationen 'Make UK' som publicerades tidigare i måndags tydde också på att EU-kunder vänder ryggen åt Storbritannien.

Storbritanniens ekonomi tog fart i början av 2019, hjälpt av den största ökningen av fabriksproduktionen på 20 år när företag tävlade för att lagra varor för att undvika störningar i leveranskedjorna inför den ursprungliga Brexit-deadline den 29 mars.

Men med Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen uppskjuten till den 31 oktober, har uppsvinget från lageruppbyggnaden avdunstat – vilket gör att tillverkningen är på väg mot en förnyad nedgång, sa dataföretaget IHS Markit.

"Ny orderingång minskade från både inhemska och utländska marknader, eftersom redan höga lagernivåer hos tillverkare och deras kunder ledde till svårigheter att upprätthålla produktionsnivåer och få en överenskommelse om nya kontrakt", sa IHS Markit-ekonomen Rob Dobson.

Annons

Brittiska fabriker skar jobb för andra månaden i rad i maj och körde ner eftersläpningar av arbete i den snabbaste takten på sex år, ett dåligt omen för tillverkningsproduktion, visade undersökningen.

"Den nuvarande nedgången i tillverkningen kan ha ytterligare att gå och kommer att ha negativa konsekvenser för tillväxten i den bredare ekonomin under de kommande månaderna," sa Dobson.

Ändå slog tillverkarna en mer optimistisk ton på längre sikt då förväntningarna på framtida produktion slog en åtta månaders hög, baserat på hopp om att oron kring Brexit och global handel så småningom kommer att avta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend