Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#ConservativeParty instämmer i ledarskapsvalregler för att minska antalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens styrande konservativa på tisdag (4 juni) kom överens om regler för tävlingen att ersätta premiärministern Theresa May som partiledare, inklusive åtgärder för att eliminera kandidater snabbare från en fullsatt ras, skriver Elizabeth Piper, William James och Alistair Smout.

May is due to resign as leader of the Conservatives on Friday (7 June), but will remain prime minister in a caretaker capacity until a successor is appointed – a process which the party has said should be completed by the end of July.

Den som tar över, kommer att få en dödläsad parlament och en polariserad nation, med lite tid att hitta ett sätt att leverera en överenskommelse om Storbritanniens utträde från Europeiska unionen innan landet kommer att lämna på oktober 31.

Tidigare utrikesminister Boris Johnson, hans efterträdare Jeremy Hunt, före detta Brexit-minister Dominic Raab och miljöminister Michael Gove är bland de främsta löparena i tävlingen.

Partiets inflytelserika kommitté från 1922, som representerar konservativa lagstiftare, sa att de hade kommit överens om att de som vill ha jobbet skulle behöva stöd från åtta lagstiftare för att komma in – en högre tröskel än i tidigare tävlingar.

Kandidater skulle då behöva vinna 5 % av rösterna – eller 16 röster – bland lagstiftare för att ta sig igenom den första omgången, och sedan 10 % för att stanna kvar i tävlingen i den andra omröstningen.

Då skulle den minst populära kandidaten elimineras i efterföljande röstningsrundor.

Annons

Den första omröstningen av konservativa lagstiftare kommer att äga rum den 13 juni, sade partiet, med ytterligare omröstningar planerade till 18, 19 och 20 juni.

De två sista kandidaterna kommer sedan att läggas till partiets ungefär 160,000-medlemmar rikstäckande i en poströstning som avslutas i veckan som börjar 22 juli som bestämmer Storbritanniens nästa premiärminister.

The rules provide the party with a way to whittle down the 11 candidates – reduced from 13 on Tuesday (4 June) when two withdrew – running for the position more quickly.

Det skulle skynda på ett slut på den osäkerhet som utlöstes av majs avgång över hennes misslyckande att leverera Brexit nästan tre år efter att en folkomröstning röstade för flytten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend