Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#StatAid - Kommissionen inleder en fördjupad utredning av # Litauen elstrategisk reservåtgärd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har inlett en fördjupad undersökning för att bedöma huruvida det litauiska stödet till energibolaget AB Lietuvos Energija inom ramen för en strategisk reservåtgärd kan ha gynnat företagen otillbörligt och snedvrider konkurrensen på den inre marknaden i strid med EU: s statsstödsregler .

Kommissionens undersökning rör en strategisk reservåtgärd för elektricitet, som fanns i Litauen fram till 2018. Strategiska reserver håller i allmänhet viss produktionskapacitet utanför elmarknaden för drift endast i nödsituationer. De kan vara nödvändiga för att säkerställa elförsörjningens säkerhet när elmarknaderna genomgår övergångar och reformer, och är avsedda att skydda mot risken för avbrott i försörjningen under sådana övergångar.

Annons

Från 2013 till 2018 (när ordningen avbröts) valdes den litauiska kraftverket (LPP), som ägs av AB Lietuvos Energija, Litauens statsägda etablerade, av den litauiska regeringen för att tillhandahålla strategiska reservtjänster i avsikt att öka säkerheten för elförsörjning i Litauen. LPP betalades för tillhandahållandet av dessa tjänster.

År 2016 mottog kommissionen ett formellt klagomål om att åtgärden var oförenlig med EU: s regler för statligt stöd. Kommissionen har kommit fram till den preliminära slutsatsen att åtgärden utgjorde statligt stöd. Kommissionen kommer nu att bedöma stödet för att säkerställa att det inte snedvrider konkurrensen inom EU: s inre marknad.

För att kommissionen ska kunna godkänna en kapacitetsåtgärd enligt EU: s regler för statligt stöd måste medlemsstaten visa behovet av åtgärden, se till att den är lämplig för ändamål och öppen för alla kapacitetsleverantörer.

Annons

I detta skede är kommissionen oroad över att åtgärden kanske inte har överensstämt med EU: s regler för statligt stöd. Kommissionens djupgående undersökning kommer särskilt att undersöka om:

i) Den strategiska reserven var nödvändig för att garantera elförsörjningssäkerheten för perioden 2015 till 2018, då Litauen blev betydligt mer sammankopplat med grannländerna.

(ii) Det var lämpligt och proportionellt för Litauen att tilldela tjänsten direkt och uteslutande till LPP, utan att beakta andra potentiella kapacitetsleverantörer såsom andra kraftverk, lagring eller efterfrågan.

iii) Utformningen av den strategiska reserven snedvrider bildandet av marknadspriser och undergrävde investeringar från andra marknadsaktörer som kunde ha bidragit till försörjningssäkerheten.

Kommissionen kommer nu att undersöka ytterligare för att avgöra om dess ursprungliga bekymmer bekräftas. Inledandet av en fördjupad undersökning ger Litauen och berörda tredje parter möjlighet att lämna synpunkter. Det påverkar inte resultatet av undersökningen.

Bakgrund

Strategiska reserver som den litauiska åtgärden är kapacitetsmekanismer.

Kommissionen genomförde a sektorförfrågan in i kapacitetsmekanismer mellan april 2015 och November 2016, vilket ingås Dessa strategiska reserver kan vara lämpliga insatser där medlemsstaterna identifierar tillfälliga risker. Strategiska reserver bör endast användas i nödsituationer. De bör hållas utanför marknaden för att minimera snedvridningar på marknadens funktion. Strategiska reserver bör vara övergångsåtgärder, som åtföljs av marknadsreformer och fasas ut så snart reformerna träder i kraft.

Kommissionen har bedömt strategiska reserver i två tidigare fall angående Tyskland (SA.45852) och Belgien (SA.48648) och godkände sådana åtgärder i februari 2018.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att offentliggöras i Registret över statligt stöd på konkurrens hemsida under saksnummer SA.44725 och SA.45193, när eventuella sekretessproblem har lösts. De Statligt stöd Weekly e-News listar nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend