Nikolai Petrov förklarar hur offentliga arresteringar av högt ställda tjänstemän avslöjar kraftdynamiken inom den ryska politiska eliten.
Seniorforskare, Ryssland och Eurasien, Chatham House
Senior Digital Editor
FSB: s varumärke i Moskva. Foto: Getty Images.

Hur har metoderna för politisk kontroll av den ryska eliten förändrats de senaste åren?

Från och med 2014, vad jag skulle kalla politisk förtryck har blivit vanligare, och det har blivit ett mycket viktigt verktyg. Det har varit en stabil, hög nivå av arresteringar inom vissa grupper av eliter - eller till och med i vissa fall en repressionspiral där antalet och intensiteten av straffet ständigt ökar.

Om du tittar på målen kan du se att dessa människor inte är de mest korrupta, inte heller bryter de mot några informella spelregler. De valdes bara för att skicka signaler till vissa grupper inom eliten, vare sig det är företagsledning eller guvernörer och regionala politiska eliter - eller till och med tjänstemän i säkerhetstjänsten.

Ursprungligen efter 2012 valet, när Vladimir Putin återvände till ordförandeskapet bland politiska protester, var han mycket mer beholden till eliterna

Enligt min uppfattning kommer behovet av detta verktyg ut ur 2012-valet, när Vladimir Putin återvände till ordförandeskapet bland politiska protester. Men efter 2014 och hans handlingar i Ukraina fick Putin en enorm ökning i popularitet och blev mindre beroende av dessa politiska eliter, så att han kunde hantera dem på mycket hårdare sätt.

Vilken form tar dessa straff?

Annons

Metoderna är vanligtvis arresteringar som genomförs mycket offentligt, ofta utan någon rättslig ställning. Till exempel arrangeras en regional guvernör, utan domstolsavgörande, på kamera, bilderna visas i stor utsträckning och han är offentligt anklagad för att bryta mot olika lagar. Detta är ett mycket viktigt element.

En av anledningarna till det är tydligt politiskt förtryck är att de påstådda felaktigheterna ofta är vanliga, accepterade övning för den ryska byråkratin. Detta skickar en väldigt stark signal att, oavsett vad du gör, kan du enkelt straffas. Och det är därför du borde vara extremt lojal och undvika att göra några stora drag utan att få särskilt tillstånd. Det är en form av politisk kontroll.

Hur förändras användningen av denna typ av förtryck som Putin flyttar in i sin fjärde och påstått slutliga sikt?

När jag talar om en repressionspiral, menar jag att fler och fler nya grupper av eliter - de som förrän nyligen ansågs vara immuna - blir mål. Till exempel har flera överordnade FSB-officerare arresterats nyligen, medan det tidigare hade varit otänkbart.

Vissa experter har börjat prata om en "omvandling" av regimen, där olika kraftgrupper kämpar mellan varandra utan samordning från toppen. Men enligt min åsikt är det inte så. Enligt min åsikt är detta ett slags balansering av systemet. FSB hade varit en stor mottagare av tidigare förloppscykler, och systemet blev väldigt obalanserat när de samlade kraft. Putin behövde på något sätt motverka FSB: s växande inflytande, och därför var det viktigt att visa att de inte själva är immun mot dessa taktik.

Det har säkert varit arresteringar inom FSB före, särskilt när det gäller defekter eller något sådant, men det är annorlunda nu. Det är mycket offentligt - sökningarna visas, massor av pengar finns och visas på kameran - så det syftar till att få en viss allmän reaktion.

Det finns två allmänna tankar bakom det. Den första är att visa att tjänstemän kan vara dåliga, men presidenten är bra. På ryska finns det "the tsar är bra, den boyars är dåliga'. Detta spelar in i det.

Den andra tanken är att spela på förståeligt offentliga känslor mot eliter. Det är en slags populistisk taktik, men Putin, som har varit i makten i 20 år, är begränsad i sin förmåga att spela det kortet. Så dessa anhållanden används av Putin för att försöka visa att han är på sidan av människor mot dåliga eliter.

Var ser du denna dynamik på de närmaste åren?

Det finns en annan dimension till denna förtryck som är ekonomisk, och jag tror det gör det osannolikt att det kommer att sluta när som helst inom en snar framtid. Kraftverket i Ryssland behöver på något sätt omfördela tillgångar. En hel generation oligarker kommer till slutet av sin tid och detta förtryckssystem kontrollerar inte bara politiskt, det försöker förstärka dem för att behålla sina tillgångar inom systemet och inte försöka vidarebefordra dem till sina barn .

Därför har många av de rikaste i Ryssland nyligen gjort uttalanden om att "om staten behöver det, lämnar jag min rikedom till den ryska staten ivrigt'. För om de inte gör det ivrigt, kan det ske på ett mycket annat, mycket mer smärtsamt sätt.

Så, om den ryska ekonomin inte förbättras och förändras fundamentalt inom en snar framtid, kommer förutsättningarna för politisk förtryck att förbli på plats.