Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#DiscoverEU – 20,000 XNUMX fler unga människor får chansen att utforska Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nästan 95,000 unga människor ansökte i den tredje omgången av detta nya EU-initiativ för ungdomar. Omkring 20,000 18 1-åriga européer har nu valts ut att få ett DiscoverEU-resekort. De kommer att kunna resa mellan 2019 augusti 31 och 2020 januari 30 i upp till XNUMX dagar.

Smakämnen tredje omgången av DiscoverEU-initiativet lockade ansökningar från nästan 95,000 16 ungdomar från alla EU:s medlemsländer under en tvåveckorsperiod som avslutades den 2019 maj 20,000. Omkring XNUMX XNUMX ungdomar valdes ut utifrån tilldelningskriterier och med hänsyn till höjd fastställs för varje EU-medlemsstat.

Utbildnings-, kultur-, ungdoms- och idrottskommissionär Tibor Navracsics sa: "Den här månaden firar DiscoverEU sitt ettårsjubileum. På ett år ansökte omkring 275,000 50,000 unga européer om att bli en del av upplevelsen, och omkring XNUMX XNUMX fick ett resepass. Jag är stolt över att se att fler och fler unga människor utforskar rikedomen i vår historia och kultur, får nya vänner över gränserna, blir mer oberoende och självständiga, delar erfarenheter och känslor och i slutändan upptäcker sig själva.”

Vinnarna av tredje omgången kommer nu att kontaktas så att de kan ordna sina resor. De kommer att kunna resa, ensamma eller i grupper om högst fem personer, mellan 1 augusti 2019 och 31 januari 2020 i upp till 30 dagar. De flesta av dem kommer att resa med järnväg, med alternativa transportsätt som används i undantagsfall.

Förutom resekortet kommer deltagarna att få teknisk support och vägledning i ämnen som hållbart resande och vad det innebär att vara en Upptäck EU-ambassadör – de kommer att bjudas in att rapportera tillbaka om sina upplevelser, till exempel genom sociala medier som Instagram, Facebook och Twitter, eller genom att ge en presentation på sin skola eller för sitt lokala samhälle. De kommer också att kunna komma i kontakt med sina medresenärer på sociala medier och dela sina berättelser.

Alla deltagare kommer också att bjudas in att delta allra första DiscoverEU-träffarna som kommer att äga rum på olika platser i Europa, på specifika teman som hållbarhet eller kulturarv. De första mötet kommer att äga rum i Nijmegen (Nederländerna) den 12 och 13 juli med fokus på hållbarhet.

Kommissionen planerar att lansera nästa ansökningsomgång före årets slut då ytterligare 20,000 XNUMX resekort kommer att finnas tillgängliga.

Annons

Bakgrund

DiscoverEU är en reseupplevelse för unga individer eller små grupper, inklusive de från missgynnade bakgrunder, som är tillgänglig och enkel. Det ger 18-åringar en chans att lära sig om det europeiska kulturarvet och mångfalden, att få kontakt med andra ungdomar och att utforska sin europeiska identitet. Initiativet lanserades i juni 2018, efter ett förslag från Europaparlamentet om en förberedande åtgärd med en budget på 12 miljoner euro 2018.

De två första ansökningsomgångarna har gett cirka 30,000 2019 unga möjlighet att resa runt i Europa. För 16 har Europaparlamentet godkänt 2019 miljoner euro för DiscoverEU. Kommissionen planerar att lansera nästa ansökningsomgång före slutet av XNUMX. Särskilda datum och ytterligare information kommer att tillkännages på Europeiska ungdomsportalen i sinom tid.

Med tanke på det intresse som unga resenärer visar för DiscoverEU arbetar kommissionen för att förbättra initiativet baserat på feedback från både resenärer och nyckelintressenter. Hittills visar feedback från nästan 5,500 XNUMX deltagare från den första omgången att de ser DiscoverEU som en värdefull och inkluderande lärandeupplevelse, som bidrar till samhällsengagemang, personlig tillväxt och kompetensutveckling. Att resa ger unga människor möjlighet att få självförtroende och utveckla nyckelkompetenser som främmande språk och interkulturella färdigheter, anpassningsförmåga, motståndskraft, interpersonella färdigheter, problemlösning eller organisatoriska och teambyggande färdigheter. Två tredjedelar sa att de inte hade kunnat finansiera sitt resekort utan DiscoverEU. För vissa deltagare var det första gången de reste på egen hand utan sina föräldrar eller vårdnadshavare.

I maj 2018 föreslog kommissionen 700 miljoner euro för DiscoverEU som en del av framtida Erasmus-program under EU:s nästa långtidsbudget för 2021-2027. Om Europaparlamentet och rådet går med på detta skulle ytterligare 1.5 miljoner 18-åringar kunna resa under dessa sju år.

Mer information

Frågor och svar DiscoverEU

Faktablad med uppdelning av sökande och deltagare som tilldelats per land

Europeiska ungdomsportalen

Faktablad Investera i ungdomar 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend