Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Inrikes frågor: Kommissionen föreslår att EU:s samarbete med Europarådet ska stärkas om #anti-korruption

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har lämnat in en begäran till Europarådet om att EU ska bli observatör i gruppen av stater mot korruption (GRECO). Samtidigt antog kommissionen en förslag till rådsbeslut i detta syfte och den informerade Europaparlamentet om de åtgärder som den vidtar.

Förste vicepresident Frans Timmermans sa: "I år kommer gruppen av stater mot korruption att fira sitt 20-årsjubileum. Europeiska unionens deltagande i GRECO som observatör skulle föra Europeiska unionen och Europarådet närmare varandra. Det skulle också stärka våra gemensamma ansträngningar för att stärka rättsstatsprincipen.”

Dimitris Avramopoulos, kommissionär för migration, inrikes frågor och medborgarskap, sa: "Korruption är ett lömskt hot mot säkerheten för europeiska medborgare och hälsan hos våra demokratier och våra ekonomier. Vi måste arbeta tillsammans – både på gräsrotsnivå och även på internationell nivå – för att effektivt Att bekämpa detta fenomen är det rätta steget framåt.

EU:s deltagande i GRECO, en grupp som i första hand syftar till att förbättra sina medlemmars kapacitet att bekämpa korruption, har varit en prioritet för samarbetet mellan EU och Europarådet. För närvarande är EU inte medlem i GRECO och är inte närvarande vid GRECO-möten. Detta innebär att samarbetet mellan EU och GRECO och dess medlemmar inom rättsstatsområdet och kampen mot korruption har varit begränsat.

Som observatör skulle EU kunna delta i GRECO-möten och få tillgång till alla dokument som diskuteras. Att EU söker observatörsstatus utesluter inte andra möjliga former av deltagande som fullvärdig medlem i framtiden. Kommissionen begärde att GRECO:s plenarmöte behandlar EU:s begäran vid nästa plenarmöte som är planerat till den 17–21 juni 2019.

Plenarsessionen kommer att föregås av en högnivåkonferens den 17 juni för att markera koncernens 20-årsjubileum där förste vice VD Timmermans kommer att delta. Det slutliga beslutet kommer att fattas i enlighet med GRECOs interna rutiner.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend