Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Oceana uppmanar Medelhavsländerna att skydda områden som är avgörande för fiskens överlevnad för att ta itu med överfiskekrisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför ett politiskt möte för att ta itu med överfiskekrisen i Medelhavet, uppmanar Oceana regionens länder att skydda livsmiljöer för viktiga fiskar (EFH) som en brådskande åtgärd för att säkerställa en framtid för fisket i världens mest överfiskade hav. Medlemmar av FN:s allmänna fiskerikommission för Medelhavet (GFCM) kommer att mötas i morgon (11 juni) i Marocko för att se över de framsteg som gjorts för att stoppa överfiske sedan undertecknandet av Malta MedFish4Ever-deklaration två år sedan.

Alla 23 länder under GFCM – plus Europeiska unionen – kommer att samlas i Marrakech på tisdag under två dagar högnivåkonferens to renew efforts to tackle the overfishing crisis in the region, where 80% of fish populations are now overexploited. Popular and commercial fish – such as hake or mullet – are fished up to 12 and 6 times more than what is considered sustainable.

Mötet i Marrakech är en uppföljning av undertecknandet 2017 av Maltas MedFish4Ever-deklaration, en regional politisk pakt med åtaganden att övervinna överfiskekrisen och bana väg för hållbart fiske under de kommande tio åren. Men bara två år senare har många åtgärder fortfarande inte genomförts, inklusive ett avtal för att skydda plantskolor och lekområden – eller viktiga fiskhabitat – senast 2018.

"Stater som samlas denna vecka i Marrakech har Medelhavets omedelbara framtid i sina händer. Vi uppmanar dem att hedra och stärka de åtaganden som gjordes under MedFish4Ever redan 2017, som det enda sättet att återuppliva detta hav”, säger Oceana i Europe Policy and Advocacy Director María José Cornax.

Regarding areas closed to fishing to allow stocks to recover, only one new fisheries closure has been created by the GFCM since 2017 – the “Jabuka Pomo-Pit” – in the Adriatic Sea. More closures, also known as fisheries restricted areas (FRAs), will be needed to reduce fishing pressure in the region.

Onlinevisningsverktyg för att identifiera viktiga fiskmiljöer

För att sammanfalla med öppnandet av mötet i Marocko, lanserar Oceana en onlinevisare, som inkluderar exempel på befintliga regionala och nationella områden som är stängda för fiske, inklusive tillfälliga och permanenta begränsningar för bottentrålning, som hjälper till att skydda plantskolor och lekplatser. Oceana betonar behovet av att medlemmar regelbundet rapporterar sådana åtgärder till GFCM för att utveckla ett starkt och vetenskapsbaserat nätverk av viktiga fiskhabitat i Medelhavet.

Annons

"Än så länge har Medelhavsländerna misslyckats med att skydda viktiga fiskhabitat eftersom de åtog sig att göra det 2017 - detta är deras bästa chans att skydda unga fiskar, återuppbygga havsproduktiviteten och motståndskraften mot klimatförändringar. Att skydda områden som är avgörande för fiskens överlevnad är sund fiskeförvaltning som måste bli en högsta prioritet för Medelhavet”, tillade Oceana i Europas policychef Nicolas Fournier.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend