Arbetet syftar till att gripa parlamentarisk tid för att försöka stoppa no-deal #Brexit

| Juni 13, 2019

Storbritanniens opposition Labour Party sa tisdags att det skulle försöka ta kontroll över parlamentets dagordning på 25 juni för att ge lagstiftare chansen att införa lagstiftning som syftar till att förhindra en bristande Brexit, skriver Kylie MacLellan.

Flera av kandidaterna som vädjar för att ersätta premiärministern Theresa har sagt att de inte skulle vara villiga att fördröja Storbritanniens Europeiska Union i slutet av oktober, även om det innebar att man lämnade utan en överenskommelse.

En majoritet av lagstiftare motsätter sig att lämna utan en överenskommelse och andra ledare har sagt att parlamentet kommer att blockera alla försök att göra det. En före detta Brexit-minister Dominic Raab har till och med upphöjt möjligheten att tillfälligt avbryta parlamentet till efter oktober 31 för att förhindra att det händer.

"Debatten om Brexit i Tory (konservativ) ledarkonkurrens har fallit ner i störande, ludicrous och hänsynslös", säger Labour's Brexit-talesman Keir Starmer (avbildad).

"Ingen av de sannolika kandidaterna för toppjobbet har en trovärdig plan för hur man kan stoppa dödläget före slutet av oktober."

Arbetet sa att det skulle användas en debatt om oppositionsdag på onsdagen för att rösta på en rörelse, som stöddes av lagstiftare från flera partier, inklusive det skotska nationalpartiet, de liberala demokraterna och en medlem av majs konservativa, för att fånga parlamentets tid i juni 25.

Om parlamentet lyckades, kunde parlamentsledamöter då använda sig av lagstiftningen för att försöka undvika att Storbritannien lämnar i oktober 31 utan en överenskommelse, sade Labour.

"Parlamentsmedlemmarna kan inte vara medståndare medan nästa statsminister i Tory försöker krascha Storbritannien ur Europeiska unionen utan en överenskommelse och utan det brittiska folks samtycke. Därför tar vi den senaste åtgärden för att avsluta osäkerheten och skydda samhällen över hela landet, "tillade Starmer.

Tidigare i år använde parlamentsmedlemmar en liknande process för att passera en lag, trots regeringens motstånd, som fick maj att söka mer tid från EU.

Detta ensam skulle inte ha förhindrat en sak, eftersom EU måste komma överens om förlängning. Endast lagstiftande för att återkalla artikeln 50 avslutningsanmälan skulle sluta att Brexit händer.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, Labour, UK

Kommentarer är stängda.