Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Labour strävar efter att ta parlamentarisk tid för att försöka stoppa #Brexit utan avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens oppositionella Labour Party sa på tisdagen att de skulle försöka ta kontroll över den parlamentariska agendan den 25 juni för att ge lagstiftare chansen att införa lagstiftning som syftar till att förhindra en avtalslös Brexit. skriver Kylie MacLellan.

Flera av kandidaterna som tävlar om att ersätta premiärminister Theresa May har sagt att de inte skulle vara villiga att skjuta upp Storbritanniens Europeiska union efter slutet av oktober, även om det innebar att de skulle lämna utan avtal.

En majoritet av lagstiftarna motsätter sig att lämna utan ett avtal och andra ledarskapsutmanare har varnat att parlamentet kommer att blockera alla försök att göra det. En, tidigare brexitminister Dominic Raab, har till och med tagit upp möjligheten att stänga av parlamentet till efter den 31 oktober för att förhindra att det händer.

"Debatten om Brexit i Tory (konservativa) ledarskapstävling har sjunkit ner i det oroande, det löjliga och det hänsynslösa", säger Labours brexittalesman Keir Starmer (avbildad).

"Ingen av de troliga kandidaterna till toppjobbet har en trovärdig plan för hur man ska bryta dödläget före slutet av oktober."

Labour sa att de skulle använda en debatt om oppositionens dag på onsdagen för att rösta om en motion, stödd av lagstiftare från flera partier inklusive Scottish National Party, Liberal Democrats och en medlem av Mays konservativa, för att ta parlamentarisk tid den 25 juni.

Om det lyckas kan parlamentsledamöter (parlamentsledamöter) sedan använda den tiden för att införa lagstiftning för att försöka undvika att Storbritannien lämnar den 31 oktober utan ett avtal, sa Labour.

Annons

"Parlamentsledamöter kan inte vara åskådare medan nästa Tory-premiärminister försöker slå Storbritannien ut ur EU utan en överenskommelse och utan det brittiska folkets samtycke. Det är därför vi tar den här senaste åtgärden för att få slut på osäkerheten och skydda samhällen över hela landet”, tillade Starmer.

Tidigare i år använde parlamentsledamöter en liknande process för att anta en lag, trots regeringens motstånd, som gav May mandat att söka mer tid från EU.

Detta ensamt skulle inte ha förhindrat ett no-deal, eftersom EU måste gå med på en eventuell förlängning. Endast lagstiftning för att återkalla artikel 50-meddelandet om utträde skulle stoppa Brexit.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend