Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

FN:s människorättsexperter uppmanar Spanien att stoppa utlämningar till #Kina av rädsla för risk för tortyr eller #dödsstraff

DELA MED SIG:

publicerade

on

FN:s människorättsexperter säger att de är djupt oroade över Spaniens beslut att utlämna kinesiska och taiwanesiska individer till Folkrepubliken Kina där de åtalas för bedrägeri och kan utsättas för risken för tortyr, annan misshandel eller dödsstraff.

I december 2016 arresterade spanska myndigheter 269 misstänkta, inklusive 219 taiwaneser, för deras påstådda inblandning i telekombedrägerier för att lura kinesiska medborgare. Två taiwanesiska individer utlämnades till Kina på torsdagen (13 juni) och experterna fruktar att andra snart kommer att utvisas.

"Vi är bestörta över de spanska domstolarnas beslut att utlämna dessa personer. Domen strider tydligt mot Spaniens internationella åtagande att avstå från att utvisa, återlämna eller utlämna människor till någon stat där det finns välgrundade skäl att tro att de kan riskera att utsättas för tortyr, säger experterna.

"Dessutom kan straffen de möter för de brott som hänvisas till i utlämningsbeslutet leda till stränga sanktioner, inklusive tvångsarbete och till och med risk för dödsstraff", tillade de.

Experterna uttryckte också oro för att några av de personer som skulle utlämnas kan ha varit offer för människohandel, och sa att flera individer hade sagt att de fördes till Spanien under löftet att de skulle arbeta som turistguider.

De tvingades därefter arbeta med bedrägliga samtal tillbaka till Kina.

"Dessa anklagelser verkar inte ha undersökts tillräckligt av de spanska myndigheterna, och inte heller tagits i beaktande innan beslutet om utlämning, vilket innebär att människor som redan befinner sig i en extrem sårbarhet riskerar att bli utsatta", sa experterna.

Annons

"All policy att utvisa människor utan rättegångsskydd, riskbedömningar från fall till fall och adekvata skyddsåtgärder bryter mot internationell lag och utsätter dem för risken för ytterligare kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive godtyckligt frihetsberövande, misshandel och tortyr.

"Vi uppmanar de spanska myndigheterna att avbryta processen att utvisa dessa individer och att omedelbart se över utlämningsbeslutet i syfte att säkerställa full respekt för dess internationella mänskliga rättigheter enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, The Convention Against. Tortyr och flyktingkonventionen.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend