Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Watchdog säger att #MI5 har misshandlat snoopdata i flera år

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 kritiserades av en integritetsvakthund denna vecka för att "olagligt misshandla" övervakningsdata och lagra information om oskyldiga människor i flera år, skriver Michael Holden.

Liberty sa att Investigatory Powers Commissioner's Office (IPCO) hade levererat en mycket kritisk bedömning av den inhemska spionbyrån i Londons High Court angående lagring av data som den hade samlat på sig under beslut om att hacka datorer, telefoner och avlyssna människors kommunikation.

"Dessa chockerande avslöjanden avslöjar hur MI5 olagligt har hanterat vår data i flera år, och lagrat den när de inte har någon laglig grund för att göra det", säger Megan Goulding, advokat för civilfrihetsgruppen.

"Detta kan inkludera vår mest känsliga information - våra samtal och meddelanden, vår platsdata, vår webbhistorik."

IPCO ansvarar för att kontrollera att svepande påträngande befogenheter som tillåts enligt Investigatory Powers Act (IPA), kallad "Snoopers' Charter" av kritiker, används på rätt sätt, inklusive hur data lagras eller raderas.

I maj sa Storbritanniens inrikesminister (inrikesminister) Sajid Javid att "efterlevnadsrisker" hade identifierats med hur MI5 hanterade data.

"Rapporten från utredningsbefogenheternas kontor om dessa risker drog slutsatsen att de var allvarliga och krävde omedelbar minskning", skrev Javid i ett uttalande till parlamentet. "Kommissionären uttryckte också oro över att MI5 borde ha rapporterat efterlevnadsriskerna till honom tidigare."

Annons

Liberty sa att dokument som presenterades vid domstolen av kommissionären, Adrian Fulford, visade att MI5 i själva verket hade satts in i "särskilda åtgärder" på grund av dess användning av data som erhållits under beslut.

Fulford hade också sagt att brister i efterlevnad först blev uppenbara redan i januari 2016 men att IPCO först uppmärksammades i februari i år, stod det.

Javid sa i maj att MI5 hade vidtagit "omedelbara och betydande mildrande åtgärder" för att ta itu med problem och IPCO övervakade detta för att säkerställa tillräckliga framsteg. Både inrikesministeriet och IPCO sa att de inte hade några ytterligare kommentarer i frågan.

Storbritannien har legat i spetsen i en kamp mellan integritet och säkerhet sedan den tidigare amerikanska säkerhetsbyrån Edward Snowden läckte detaljer om massövervakningstaktik som användes av amerikanska och brittiska agenter 2013.

IPA, som delvis infördes för att ge mer transparens kring övervakningsbefogenheter, tillhandahåller viktiga verktyg för att skydda allmänheten från brottslingar, pedofiler och terrorism, säger regerings- och säkerhetstjänstemän.

Kritiker hävdar att det ger poliser och spioner några av de mest omfattande snokningsmöjligheterna i väst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend