Watchdog säger #MI5 misshandlade snooping data i flera år

| Juni 13, 2019

British intelligence agency MI5 kritiserades av en sekretessvakthund i veckan för att "olagligt misshandla" övervakningsdata och lagra information om oskyldiga människor i åratal, skriver Michael Holden.

Liberty sa att undersökningsstyrkan kommissionärens kontor (IPCO) hade lämnat en mycket kritisk bedömning av den inhemska spionagenturet i Londons högsta domstol om lagring av data som den hade samlat under teckningsoptioner för att hacka datorer, telefoner och avlyssna människors kommunikation.

"Dessa chockerande uppenbarelser avslöjar hur MI5 har missbrukat våra uppgifter i åratal, lagrar det när de inte har någon rättslig grund att göra det", säger Megan Goulding, en advokat för gruppen för medborgerliga friheter.

"Detta kan innehålla vår mest djupt känsliga information - våra samtal och meddelanden, vår platsdata, vår webbbläddringshistorik."

IPCO ansvarar för att kontrollera att svåra påträngande befogenheter som tillåts enligt lagen om utredningsbehörighet (IPA), som kallas "Snoopers Charter" av kritiker, används på lämpligt sätt, inklusive hur data lagras eller raderas.

I maj sa Storbritanniens hemministern (inrikesminister) Sajid Javid att "överensstämmelseskriser" hade identifierats med hur MI5 hanterade data.

"Rapporten från undersökningskommitténs kansli om dessa risker drog slutsatsen att de var allvarliga och krävde omedelbar mildring", skrev Javid i ett uttalande till parlamentet. "Kommissionären uttryckte också oro för att MI5 borde ha rapporterat överensstämmelsesriskerna för honom tidigare".

Liberty sade att dokument som presenterades vid domstolen av kommissionsledamoten Adrian Fulford visade att MI5 verkligen hade införts i "särskilda åtgärder" vid användningen av uppgifter erhållna under teckningsoptioner.

Fulford hade också sagt att misslyckanden för överensstämmelse först blev tydliga tillbaka i januari 2016, men de kom bara till IPCO: s uppmärksamhet i februari i år.

Javid sa i maj att MI5 hade tagit "omedelbara och väsentliga förmildrande åtgärder" för att ta itu med oro och IPCO övervakade detta för att säkerställa tillräckliga framsteg. Både hemkontoret och IPCO sa att de inte hade någon ytterligare kommentar till frågan.

Storbritannien har varit i spetsen för en kamp mellan integritet och säkerhet, eftersom den tidigare amerikanska säkerhetsbyråns entreprenör Edward Snowden läckte detaljer om massövervakningstaktik som används av amerikanska och brittiska agenter i 2013.

IPA, som delvis infördes för att ge större öppenhet kring övervakningsbefogenheter, ger viktiga verktyg för att skydda allmänheten mot brottslingar, pedofiler och terrorism, säger regeringens och säkerhetsansvariga.

Kritiker argumenterar för att det ger polisen och spionerar några av de mest omfattande snoopingskapaciteten i väst.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU, UK

Kommentarer är stängda.