Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hur man förbättrar #EUForeignPolicy

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 17 juni hölls utrikesrådet (FAC) kommer att diskutera sätt att förbättra GUSP efter att flera medlemsländer efterlyst "starkare sammanhållning, större sammanhållning och ökad effektivitet i EU:s utrikespolitik, skriver fraser Cameron

Medlemsstatens kan se sig själva i spegeln när Lissabonfördraget på ett tydligt sätt bad dem att stödja unionens utrikespolitik "aktivt och oreserverat i en anda av lojalitet och ömsesidig solidaritet." Det är rimligt att säga att dessa characteristics har inte alltid visats de senaste åren. 

Lissabonfördraget är vagt i fråga om utrikespolitik. Europeiska rådet har i uppdrag att fastställa de strategiska riktlinjerna för GUSP medan Den höga representanten är tänkt att genomföra politik. Ett av huvudproblemen, However, är klyftan mellan FAC och Europeiska rådet. Alltmer, större utrikespolitiska frågor avgörs by huvudregeringen och utrikesministrarna har lite att säga till om. 

Sedan Lissabon, EU: s ledare verkar nöjda med en stol fokuserad på att hitta kompromisserär på den inhemska fronten snarare än att armbåga dem ur rampljuset på världsscenen. Herman van Rompuy var nästan helt förbrukad av finanskrisen och Donald Tusk by Brexit. EU måstedärför, välja en president Europeiska rådet som verkligen kan engagera sig med världens ledare och följa upp utrikespolitiska beslut.

Även High Rep-stolenär FAC, har hoppats på samstämmighet och effektivitet inte förverkligats. Det har det också minskat köpet av utrikesministrar (och utrikesministrar ministerier) eftersom de inte längre har sina sex månader i EU:s rampljus (till skillnad från sina medministrar som innehar det roterande ordförandeskapet). Där måste övervägas mer om hur man involverar medlemsländerna i politiken formulera och förstå sitt områdeestiska begränsningar. 

Ställföreträdarfrågan 

Arbetsbeskrivningen för High Rep kräver en övermänniska som inte sover och nöjer sig med att tillbringa halva sitt liv på ett flygplan. Mogherini har ingen officiell ställföreträdare och måste därför sprida sig tunt. Given medlemsstater' känslighet är det omöjligt att fastställa en biträdande titel på kommissionärsnivå. Man skulle därför kunna tänka sig ett mer strukturerat system där kommissionsledamöter med geografiskt eller funktionellt ansvar är de facto suppleanter i uppdrag av och rapporterande to Högre representanten. Grannskapskommissionären skulle täcka utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som skulle en potential Kommissionär för Afrika

Annons

Ordförandeskapets utrikesminister, EU-trojkan eller till och med en ad hoc-grupp av medlemsländer skulle också kunna nämnasFAC och tillsammans skulle detta sedan frigöra den höga representanten att koncentrera sig på EU:s strategiska partner och internationella evenemang på hög nivå. 

Majoritetsröstning

Den senaste tidens kamp för att anta gemensamma uttalanden om Kina, Venezuela och INF-avtalety har föranlett förnyade uppmaningar till EU att gå mot omröstning med kvalificerad majoritet i utrikespolitiken. Med tanke på de snabba världshändelserna kan EU inte vänta tills den långsammaste är ombord. EU skulle kunna fortsätta med 27-1-formeln (används för att komma överens om en statsmänt på Kina förra året) sätta press på en motsträvig stat att avstå i stället för att blockera ett politiskt uttalande. Den skulle också kunna utnyttja befintliga fördragsbestämmelser för kvalificerad majoritet om genomförandet av GUSP-beslut, t.ex. om förnyelse av sanktioner. Vissa medlemsländer kommer att invända mot försök att införa även blygsamma förändringar som involverar kvalificerad majoritet i utrikespolitiken, men om EU visar sig vara ineffektivt vid 28 år kommer det att stärka de mindre grupperna av större medlemsländer.

Reformera utrikestjänsten

Europeiska utrikestjänsten (EEAS) kämpar fortfarande för att mammafå genomslag i många delar av världen. Detta beror delvis på bristen på solidaritet från medlemsländerna och bristen på varumärkeskännedom. Bristen på ett sammanhängande eller synligt varumärke är ett allvarligt underskott som delvis skulle kunna åtgärdas med ett enkelt namn chänga. Europeiska utrikestjänsten låter mer som en icke-statlig organisation som delar ut bistånd än en ny sorts diplomatisk tjänst. Även om det finns invändningar från vissa håll bör det kallas vad det är – eller strävar efter att vara – den europeiska utrikestjänsten. 

Comedelbara resor innebär att den höga representanten har lite tid att hantera EEAS, fastställa prioriteringar eller initiera förslag. Många tjänstemän från utrikestjänsten klagar över att institutionen bara är en informationsmaskin med litet inflytande på beslutsfattandet. De regelbunden utfärdande av stathändelser som berättar om fakta om det ena eller det andra eller bara listar vem den höga representanten har träffat utan någon politisk utgång har urholkat trovärdigheten. 

Det finns ingen officiell historiker, inget anständigt arkivsystem, ingen ordentlig folkrättsavdelning, ingen protokollchef och no dedikerade utrikespolitiska mediagenomgångar i motsats till enstaka dörrstopp före och efter rådsmöten. Personalrotationssystemet som involverar EU- och medlemslandsdiplomater har också inneburit att det finns liten kontinuitet och mycket av kunskapen och expertis från kommissionens och rådets tidigare personal har gått förlorad. Samordningen och samarbetet med kommissionen, som har de flesta av de viktigaste verktygen (pengar, tekniskt bistånd, etc.) kan också förbättras. Tjänsten som generalsekreterare för EESS ska i huvudsak vara ett chefsjobb. 

Offentligt stöd

All framgångsrik utrikespolitik måste stödjas av allmänheten. HighRep bör därför producera en halvårsrapport om GUSP, läsbar för allmänheten, som diskuteras både i European parlament och nationella parlament under samma vecka. Futrikesministrarna skulle behöva förklara och försvara vad som gjordes inom GUSP och på så sätt bidra till att utlösa en EU-omfattande policy debatt. Utrikesministrar bör uppmuntras att ta med hänvisningar till EU i sina tal och pressmeddelanden. HighRep bör också sammankalla ett halvårsmöte med ordförandena för utrikesutskotten i nationella parlament.

Slutsats

Det finns ingen magisk kula för att omvandla och förbättra EU:s utrikes- och säkerhetspolitikisig. Det finns oundvikliga problem när man försöker samordna 28 stater med mycket olika utrikespolitiska traditioner, förmågor och intressen. Detta gäller särskilt inom säkerhetssfären där relationerna med USA och Nato fortsätter att vara avgörande funktion för alla medlemsländer. Skulle Brexit inträffa kommer det att lägga till ytterligare en komplikation för GUSP.

Nästa ordförande för Europeiska rådet bör spela en mer aktiv utrikespolitisk roll och fastställa prioriteringar tillsammans med stats- och regeringscheferna med High Rep vem ska vara en man (för att säkerställa att det inte blir en kvinnlig position). En stark personlighet som ger vision och policystyrning kommer att hjälpa. Biträdandefrågan måste behandlas för att frigöra den höga representanten att koncentrera sig på prioriterade frågor. Samtidigt måste det finnas bättre samarbete och förbindelser med medlemsländerna båda i eliten och offentliga områden. En övergång från enhällighet i alla fall krävs om EU ska ses som en trovärdig aktör och reagera i realtid pårisksituationer. EEAS, namnbyte eller inte, behöver bättre ledning och en mycket större ansträngning för offentlig diplomati, inte minst med medlemsländerna. 

fraser Cameron, en före detta diplomat och EU-tjänsteman, är senior rådgivare till European Policy Centre. He är författare till En introduktion till EU:s utrikespolitik

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend