Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Huawei har enligt uppgift arbetat på sin #Android-konkurrent i sju år

DELA MED SIG:

publicerade

on

En kvinna cyklar över en Huawei butik i Shenyang, Kina.

Huawei har byggt ett alternativ till Google Android under de senaste sju åren, enligt en rapport i South China Morning Post, skriver Todd Haselton 

Huawei berättade för CNBC förra månaden att det operativsystemet kan vara klart redan i år om den inte kan använda Google Android eller Microsoft Windows.

Huawei installerar för närvarande Android på sina smartphones och Microsoft Windows på sina datorer, även om kinesiska versioner av dess telefoner kör Googles version med öppen källkod av operativsystemet (kallad AOSP) utan Google Play Services, som Google Play App Store.

Huawei ville enligt uppgift skapa en backupplan om det någonsin skulle förbjudas att använda Android. I maj lade handelsdepartementet till Huawei och 68 andra företag till en exportsvartlista, vilket innebär att Huawei inte kan köpa varor från USA. Google sa att de skulle bryta banden med Huawei men fick en 90 dagars licens för att fortsätta arbeta med Huawei för att se till att enheter som redan kör dess programvara har nödvändiga säkerhetsuppdateringar till och med den 19 augusti.

South China Morning Post diskuterade inte mycket om den underliggande tekniken för det nya operativsystemet men sa att det kan köra Android-appar och att Huaweis ingenjörer "studerade Android och Apples iOS noggrant för att lära av dem." Operativsystemet är utformat för att köras på datorer och telefoner.

Google har sedan dess varnat för riskerna med att Huawei utvecklar sin egen version av Android med öppen källkod, vilket inte skulle tillåta Google att utfärda programvaruuppdateringar till Huawei-telefoner alls. Det hävdade tidigare denna månad att detta kunde vara en större säkerhetsrisk än licensierade versioner av Android som Google kan uppdatera för att förhindra säkerhetsbrister, som annars skulle vara upp till Huawei att korrigera.

Annons

"Som vi har noterat tidigare har Huawei backup-system men endast för användning under förmildrande omständigheter", sa en talesperson för Huawei till South China Morning Post. "Android och Windows kommer alltid att förbli våra förstahandsval."

CNBC kontaktade Huawei för ytterligare kommentarer men en talesperson var inte omedelbart tillgänglig.

Läs mer från South China Morning Post.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend