Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Med sikte på Johnson gör PM hoppfulla #Brexit-fall

DELA MED SIG:

publicerade

on

Flera hoppfulla som tävlade om att ersätta den brittiska premiärministern Theresa May vände sin eld mot favoriten Boris Johnson i söndags och ifrågasatte hans löfte att lämna Europeiska unionen i slutet av oktober oavsett vad, skriver Elizabeth Piper.

Med tidigare Londons borgmästare och utrikesminister Johnson hållit en låg profil, har de andra kandidaterna riktat sig mot luftvågorna för att försöka presentera sina fall för att leda det regerande konservativa partiet. Men frågan återvänder alltid till "Boris".

Den fria publiciteten har hittills inte gjort mycket för att skada Johnson, som till skillnad från många politiker är bättre känd under sitt förnamn Boris. Han säkrade en stor ledning i den första omröstningen och hans lag hoppas på en ökad andel den här veckan i den andra.

Men nu är handskarna av. Kandidat efter kandidat på söndagen ifrågasatte hans förmåga att navigera Storbritanniens avgång från EU, och sa att hans löfte att lämna EU den 31 oktober var nästan omöjligt och skulle sätta Storbritannien på rätt spår för en no deal Brexit.

"Skillnaden mellan mig och Boris är att jag skulle försöka få en överenskommelse", säger utrikesminister Jeremy Hunt, som kandiderar på andra plats i ledarskapstävlingen.

"Jag tänker inte skapa en uppsättning omständigheter som gör det nästan omöjligt att få en överenskommelse eftersom jag tycker att vi borde erbjuda landet några bättre val", sa han till BBC Andrew Marr Show och tillade att han var den enda " alternativ".

En av Hunts anhängare, arbets- och pensionsminister Amber Rudd, gick längre och framförde en tunt beslöjad kritik av vad hon beskrev som att vissa kandidater "gör eller dör närmar sig" Brexit utan att "överväga konsekvenserna för människors jobb".

Annons

Nästan tre år sedan Storbritannien röstade för att lämna EU är landet, parlamentet och båda de viktigaste partierna fortfarande djupt delade över hur, när och till och med om Brexit ska ske.

Brexit har gjort anspråk på två premiärministrar. David Cameron avgick kort efter folkomröstningen och nu gör May plats för en efterträdare på grund av att hon inte lyckats få till en överenskommelse som hon kommit överens med EU genom parlamentet.

Frågan om Storbritanniens medlemskap i blocket dominerar det konservativa ledarskapsloppet, med många av kandidaterna, även om några av dem motvilligt, säger att de skulle leda landet ut utan ett brexitavtal.

En, Rory Stewart, som vill utesluta en no deal Brexit, tog emot Johnsons argument att det enda sättet att få ett förbättrat avtal från EU var att förbereda sig för att lämna utan ett avtal och använda det som hävstång.

"De är inte rädda för det eftersom det inte är ett trovärdigt hot. Europeiska unionen vet att ingen överenskommelse inte kan komma igenom parlamentet”, sa han till BBC och tog sikte på Johnson för att han inte lämnade sina åsikter till granskning.

"Hur ska Boris leverera Brexit, hur? ... Jag vet inte ens vad han tror. Han kommer inte att prata med mig, han kommer inte att prata med dig, han kommer inte att prata med allmänheten. Vi vill veta vad han tror på, säger Stewart, internationell utvecklingsminister.

Dominic Raab, en före detta Brexitminister som är mer i samklang med Johnson men vägrade att säga om han skulle stödja honom, sa att det fanns tid att komma ikapp föregångaren genom att delta i debatter för att förklara politiken. Alla kandidater, förutom Johnson, kommer att delta i en debatt senare på söndag.

"Tory-festen kommer att skåla om vi inte är ute i slutet av oktober," sa Raab till Sky News. "Jag tror verkligen att de konservativa inte kan vinna ett val om vi inte har levererat Brexit."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend