Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakhstan - Internationellt forum och dialogplattform

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett internationellt forum och en dialogplattform som grundades av Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev var en av de betydande politiska händelserna 2019, skriver Colin Stevens.

Toppmötet för statscheferna för konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien (CICA) hölls i Dushanbe, Tadzjikistans huvudstad.

CICA är en organisation som omfattar stater där hälften av världens befolkning bor.

Det är ett internationellt forum utformat för att stärka samarbetet och säkerställa fred, säkerhet och stabilitet i Asien.

Idén framfördes först av Nursultan Nazarbayev så långt tillbaka som i oktober 1992.

Nazarbajev, då ledare för en av de nybildade staterna i den postkommunistiska Centralasien-regionen, talade vid FN:s generalförsamling och föreslog skapandet av en asiatisk motsvarighet till OSSE.

Till skillnad från andra regioner i världen hade Asien inte en sådan struktur vid den tiden och tidigare försök att skapa en lämplig struktur hade inte varit framgångsrika.

Annons

Resultatet av Nazarbajevs ingripande var CICA som formellt startade sin verksamhet i mars 1993.

Redan från början har idén om sammankallande av CICA fått stöd av ett antal asiatiska stater som definierar det politiska klimatet på kontinenten, och de internationella organisationerna (FN, OSSE och LAS).

Idag ses det som en mycket seriös organisation, inklusive 27 medlemsländer som täcker cirka 90 procent av Asiens territorium och befolkning. Ytterligare 8 stater och 5 internationella organisationer, inklusive FN, har observatörsstatus.

Nazarbayev, som nyligen avgick som sitt lands president, trodde att ett sådant forum kunde vara oerhört viktigt inte bara när det gäller att diskutera angelägna politiska problem, utan också när det gäller de nödvändiga garantierna för att säkerställa hållbar ekonomisk tillväxt i länderna i regionen.

CICA, vars sekretariat ligger i Kazakstan, strävar efter att stärka kontakter och band med FN, regionala och internationella organisationer för att stödja dess ansträngningar att stärka fred, säkerhet och ekonomisk utveckling i Asien.

Vid det senaste CICA-toppmötet, som hölls 2014 i Shanghai, tog Nursultan Nazarbayev också initiativet till att skapa Organisationen för säkerhet och utveckling i Asien (OSDA).

Nazarbayev, den enda ledare som Kazakstan hade känt sedan landet blev självständigt för nästan 30 år sedan, uppstod ur Sovjetunionens kollaps 1991 som en självständig stat och är världens nionde största land.

Kazakstan genomgår för närvarande stora ekonomiska, sociala och politiska reformer för att positionera sig bland de 30 bästa globala ekonomierna år 2050. Det landlåsta landet, beläget mellan Ryssland, Kina, den turkiska världen och Europa, har en unik strategisk betydelse som en bro mellan Öst och väst. Dess geografiska läge på den antika sidenvägen gör det till ett naturligt nav för energi, handel och finans.

Liao Xiaoyi, en observatör i Centralasien som är baserad i Peking, säger: "Det är nödvändigt att inse att CICA i stor utsträckning är skapandet av Nazarbayev. Idén att skapa CICA uppstod tack vare hans stora politiska framsynthet, hans pliktkänsla när det gäller att säkerställa regional säkerhet och stabilitet i världen som helhet.”

Det 5:e CICA-toppmötet deltog i topptjänstemän från 20 länder.

Xiaoyi säger att, med hänsyn tagen till den tidigare utvecklingen och den höga nivån av deltagande från CICA-medlemsstaterna, kan man förvänta sig att evenemanget kommer att ge ny impuls till det ytterligare främjandet av förtroendeskapande åtgärder och kommer att vara en effektiv plattform för att diskutera de mest brådskande frågor av intresse för alla medlemmar i CICA.

Den före detta lettiska socialdemokratiska parlamentsledamoten Andrejs Mamikins anser att Kazakstan hade en viktig roll att spela i internationella angelägenheter, både ekonomiskt och kulturellt.

Han sa: "Under de senaste fem åren har landet blivit mycket mer synligt på den globala scenen och ökat sitt deltagande i internationella angelägenheter. Detta beror delvis på mandatperioden i säkerhetsrådet men också på dess moderniseringsstrategi under president Nazarbajev och den roll det spelar regionalt. Detta är visionär politik med fokus på att fortsätta denna imponerande utveckling.”

Det finns 26 medlemsländer i CICA, inklusive Ryssland, Kina, Turkiet och Egypten och varje CICA-toppmöte, som hålls vart fjärde år, antar en kommuniké eller policydokument. Det tredje CICA-toppmötet antog till exempel en deklaration med titeln "Constructing cooperative approach to interaction and security in Asia".

En annan medlem turas om att vara ordförande för organisationen med Tadzjikistan, värd för årets toppmöte, bredvid ordförandeskapet.

Toppmötet samlade delegationer på hög nivå som förväntas återigen anta en ambitiös förklaring som täcker alla frågor om samarbete inom CICA.

Ledare från Afghanistan, Azerbajdzjan, Bahrain, Kambodja, Kina, Egypten, Indien, Iran, Irak, Israel, Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet, Pakistan, Palestina, Ryssland, Thailand, Turkiet och Uzbekistan kommer att delta. Förberedelserna för det efterlängtade evenemanget är under kontroll av Dushanbes borgmästare Rustam Emomali.

Särskild uppmärksamhet under toppmötet ägnades åt Nursultan Nazarbayevs initiativ inom området internationell och regional säkerhet. Enligt arrangörerna kan toppmötet också förebåda lanseringen av en internationell konferens om euro-atlantisk säkerhet och Eurasien.

Talesmannen tillade att det 2 dagar långa Dushanbe-toppmötet, det 5:e att hållas, fungerade som en effektiv plattform för att diskutera och lösa de återstående och nya problem som man stött på i Asien, samt för att främja initiativ och hitta effektiva mekanismer på en mycket hög nivå.

Han tillade, "Med tanke på medlemsländernas deltagande på hög nivå, samt vänliga och förtroendefulla relationer dem emellan, förväntar Tadzjikistan goda resultat.

"Vi är övertygade om att toppmötet också kommer att ge en politisk impuls till uppnåendet av nya mål och utforska sätt att ta itu med befintliga och framväxande frågor av kollektivt intresse för medlemsländerna, ytterligare främja CICA-processen och fortsätta att genomföra förtroendeskapande åtgärder och omvandla Asien till en harmonisk region med bestående fred och välstånd.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend