Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Slovakien - Ett år senare bidrog ett EU-initiativ till att förbättra ekonomin och vardagen i Prešov-regionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen tar del av första året för genomförandet av "Inhämtning av regioninitiativet" i Prešov-regionen. Denna slovakiska '' låginkomstregion '', som BNP växer snabbt men ligger fortfarande under EU och Slovakiens genomsnitt, har dragit nytta av expertis från kommissionen och Världsbanken för att öka sysselsättningen och tillväxten. Den andra fasen av initiativet börjar nästa månad.

Regionalpolitisk kommissionär Corina Crețu sa: "Initiativet för ikapphämtning av regioner visar att sammanhållningspolitiken inte är en politik som passar alla. Den kan anpassa sig till specifika regionala behov och jag är glad att se de imponerande resultat initiativet har hade i Prešov-regionen. Detta är också tack vare det stora samarbetet mellan experter från kommissionen och Världsbanken och de regionala myndigheterna: Grattis till alla! "

Experterna har hjälpt de regionala myndigheterna att utforma en handlingsplan för ekonomisk omvandling, inklusive strukturreformer för att förbättra den lokala investeringsmiljön. € 1.3 miljoner från EU-fonder stödde utformningen och genomförandet av denna handlingsplan. Här är några av resultaten:

Fler investeringar i den lokala arbetskraftens kompetens

För att ta itu med ojämlikheten mellan utbildningsbjudandet och efterfrågan på arbetsmarknaden och förbättra kompetensen hos den lokala arbetskraften, investerade regionen EU-medel i fem skolor så att de anpassar sina läroplaner för yrkesutbildning. Detta kommer att hjälpa träna eleverna till morgondagens jobb inom områden som maskinteknik, jordbruksmat, bioekonomi, gastronomi, hantverk och tjänster.

En effektivare energianvändning i regionen

Regionen har utvecklat ett energiledningssystem som systematiskt kommer att utvärdera regionens 488 offentliga byggnaders energiförbrukning och identifiera möjligheter till mer energibesparingar. Målet är att rulla ut systemet till andra slovakiska regioner, som också behöver öka deras energieffektivitet.

Annons

Ett nytt regionalt datasystem för att förbättra beslutsfattandet

Regionen använder nu ett team av experter som hanterar geografisk data och valde öppen källkodsprogramvara. Tack vare dessa förändringar har regionen lyckats övervinna en tidigare brist på data. På så sätt kan myndigheterna göra bevisbaserade beslut för regional utveckling.

Nästa steg

Genomförandet av den andra fasen av initiativet Catching-up Regionsregioner i Slovakien börjar från och med juli 2019 i ytterligare ett år, med € 2 miljoner från EU-medel. Fokus kommer att vara på:

a) Utveckla resultaten av arbetet i Prešov-regionen till Banská Bystrica-regionen, med huvudsakligen fokus på yrkesutbildning, yrkesutbildning, hållbar rörlighet samt forskning och innovation.

b) utvidga arbetet med yrkesutbildning, geografiska informationssystem och regionala utvecklingsaktiviteter såsom turism i Prešov-regionen, och

c) starta nya projekt i Prešov, särskilt för att integrera marginaliserade romersamhällen och bygga upp administrativ kapacitet i Prešovs regionkontor.

Bakgrund

I juni 2015 lanserade kommissionen en bred initiativ att undersöka de faktorer som håller fast tillväxt och investeringar i låg tillväxt och låginkomstregioner i EU.

Regioner med låg tillväxt har en bruttonationalprodukt (BNP) per capita på upp till 90% av EU-genomsnittet men en ihållande brist på tillväxt medan låginkomstregionernas BNP per capita växer, men fortfarande under 50% av EU medel. I dessa regioner bor 83 miljoner invånare, dvs. 1 av 6 EU-invånare.

En kommission rapport publicerad i april 2017 redogjorde för investeringsbehoven, tillväxtdeterminanterna, makroekonomiska ramarna och behovet av strukturreformer i dessa regioner. Regioner i Polen, Rumänien och Slovakien har redan gynnat initiativet.

Mer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend