Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Ny deal eller ingen deal – Hur kommer Storbritanniens nästa premiärminister att leverera #Brexit?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det tuffaste jobbet för Storbritanniens nästa premiärminister blir att lämna EU, skriver William James.

Men den nya ledaren kommer att ha få alternativ: hitta ett skilsmässaavtal som parlamentet kommer att ratificera, lämna utan en överenskommelse eller dröjsmål.

Rent juridiskt lämnar Storbritannien den 31 oktober, sju månader senare än planerat, såvida inte EU går med på en ytterligare försening och parlamentet ändrar utträdesdatumet i lag.

Favoriten är Boris Johnson, en ledande figur i brexitkampanjen 2016 som lovar att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal.

Så, hur kunde Johnson göra det?

1 – FÖRHANDLA EN NY DEAL

Johnson vill åka tillbaka till Bryssel för att söka ändringar i ett tvådelat exitavtal som May kom överens om 2018, men som parlamentet har förkastat.

Annons

EU står fast på att den mest omtvistade delen av avtalet – utträdesavtalet som fastställer en övergångsperiod efter Brexit – inte kan återupptas. Den har upprepat denna ståndpunkt och säger att den inte skulle ändra sig för en ny ledare.

Johnson hävdar att EU kommer att återvända till bordet om Storbritannien förbereder sig ordentligt för en avtalslös Brexit, vilket gör det till ett trovärdigt hot som också skulle påverka EU:s välstånd.

Hans rival för jobbet, utrikesminister Jeremy Hunt, vill också förhandla om ett nytt avtal, men skulle vara villig att skjuta upp Brexit efter den 31 oktober. Han har sagt att hans förhandlingsförmåga skulle räcka för att övertala EU att återuppta samtalen.

Varje omförhandlat avtal skulle behöva vinna majoritet i Storbritanniens parlament med 650 platser, där det regerande konservativa partiet inte har någon majoritet och är splittrat över det bästa sättet att leverera Brexit.

För att ha något hopp om att få ett avtal över gränsen skulle Johnson behöva tillfredsställa en grupp på upp till 80 hängivna Brexit-anhängare som vill ha ett rent avbrott med EU. Men han måste också se till att han inte upprör en mindre grupp av EU-vänliga konservativa som vill behålla närmare band.

Varje ny överenskommelse skulle också behöva stöd från Northern Irish Democratic Unionist Party (DUP) vars 10 röster stödjer den konservativa minoritetsregeringen.

2 – INGEN DEAL

Johnson har sagt att om förhandlingarna misslyckas kommer han inte att begära en försening av Brexit efter den 31 oktober.

Det betyder att Storbritannien skulle lämna blocket utan ett enda formellt övergångsarrangemang som täcker allt från post-Brexit-djurpass till tullarrangemang vid den nordirländska gränsen.

De flesta ekonomer säger att detta skulle skada Storbritanniens ekonomi, störa tillverkningen, avskräcka investeringar och skapa enorm osäkerhet för landets stora tjänstesektor.

Euroskeptiker, inklusive Johnson, säger att korrekt förberedelse kan motverka de värsta effekterna samtidigt som Storbritannien får den politiska och ekonomiska friheten att blomstra på lång sikt.

Hunt har inte uteslutit att lämna utan ett avtal, men säger att det skulle vara en sista utväg.

En majoritet av lagstiftarna har tidigare röstat för att försöka blockera en utgång utan avtal, men att lämna utan ett avtal skulle inte kräva ratificering av parlamentet.

Ändå skulle lagstiftare förväntas använda flexibilitet i Storbritanniens konstitution för att försöka hitta ett sätt att stoppa det.

För att undvika detta resultat kunde premiärministern stänga av parlamentet till efter den 31 oktober. Ett radikalt steg känt som "prorogation", som skulle dra till sig hård kritik och utlösa en konstitutionell kris.

Johnson har inte offentligt uteslutit en prorogation; Hunt har sagt att det skulle vara ett "djupt misstag".

Vissa konservativa lagstiftare har hotat att avgå ur partiet och rösta mot sin ledare för att förhindra ett utträde utan avtal och störta regeringen. Det skulle bara krävas en handfull konservativa röster för en misstroendeförklaring för att utlösa regeringens kollaps.

3 – FÖRDRÖJNING

Om det inte finns någon överenskommelse i sikte, men nästa premiärminister är oförmögen eller ovillig att fullfölja en avtalslös Brexit, skulle det enda alternativet vara att söka en ytterligare försening.

Storbritannien har redan begärt två förseningar från EU, och en kontingent ledd av Frankrikes Emmanuel Macron lobbar mot varje ytterligare förlängning. Ett beslut om att bevilja ytterligare försening skulle behöva stöd från alla EU:s medlemsländer.

För att få en sådan förlängning skulle EU sannolikt insistera på en detaljerad plan från Storbritannien om hur man avser att bryta det inrikespolitiska dödläget. Möjliga motiveringar kan vara en andra folkomröstning om att lämna EU, eller ett allmänt val.

Johnson och Hunt är emot en andra folkomröstning.

4 – ALLMÄNT VAL

Utan en överenskommelse eller en vilja att skjuta upp Brexit för en tredje gång, skulle Storbritanniens ledare kunna gå för att upplösa parlamentet och utlysa ett nytt nationellt val – för att söka omval och ett nytt mandat för deras föredragna handlingssätt.

Ett val kan utlösas på två sätt. För det första, om två tredjedelar av lagstiftarna går med på ett regeringsförslag; eller om en majoritet av lagstiftarna röstar att de inte har något förtroende för den nuvarande regeringen och ingen alternativ regering har kommit överens.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage har föreslagit att han skulle kunna stödja Johnson i ett val om han lovade att gå för en avtalslös Brexit.

5 – AVSLUTA ELLER TOPPADE

En premiärminister som inte kan leverera eller fördröja Brexit och ovillig att utlysa val skulle ha få alternativ kvar. De kunde avgå, som May gjorde, utan att utlösa ett allmänt val.

Parlamentet skulle också kunna försöka fälla regeringen genom att utropa ett misstroendevotum. Om en majoritet inte stöder regeringen skulle parlamentet ha 14 dagar på sig att försöka bilda en alternativ ledning som kan vinna en förtroendeomröstning.

Om den inte kan, följer ett val.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend