Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Poland ‘must show commitment to European values’

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-domstolen slog den 24 juni fast att den polska lagstiftningen om sänkning av pensionsåldern för domare vid Högsta domstolen strider mot EU-lagstiftningen..

Som reaktion på nyheterna sa de europeiska miljöpartiets medordförande Reinhard Bütikofer och Monica Frassoni: "EG-domstolens beslut bör sporra polska myndigheter att vidta brådskande åtgärder för att återinsätta domarna som tvingades till förtidspension. Rättsväsendets oberoende och domarnas oavsättlighet är nyckelelement i en sund demokrati och måste upprätthållas.

"Polen riskerar decennier av demokratiska framsteg om de misslyckas med att vidta kraftfulla och beslutsamma åtgärder för att återställa oberoendet för dess rättsväsende och utrota politisk inblandning. Vår förhoppning är att en omsvängning inte bara skulle stärka rättsväsendet utan bidra till att förnya Polens engagemang för demokrati och europeiska värderingar.”

Bakgrund 

Europeiska kommissionen inledde överträdelseförfarandet i höstas förra året angående den nya disciplinära ordningen för domare. Den ansåg att regimen undergrävde polska domares rättsliga oberoende genom att inte erbjuda nödvändiga garantier för att skydda dem från politisk kontroll, vilket krävs av Europeiska unionens domstol.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend