Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Antagande av nya regler för att bättre skydda barn som fångas i gränsöverskridande #föräldradevister

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet antog i dag nya regler som förbättrar och förtydligar EU:s rättsliga samarbete i gränsöverskridande äktenskapsärenden, såsom skilsmässa, vårdnad om barn och umgängesrätt eller bortförande av barn.

Förste vicepresident Timmermans sa: "Jag är mycket glad att rådet efter vårt förslag antog nya regler för att säkerställa att eventuella tvister mellan föräldrar som inte är överens efter separation snabbt kan lösas. Det här handlar om att sätta barn i första rummet."

Kommissionären för rättsväsendet, konsumenterna och jämställdhet Věra Jourová sa: "När föräldrar bestämmer sig för att separera kan barn fångas i mitten, och det blir ännu mer komplicerat när föräldrarna kommer från olika EU-länder. I dessa svåra situationer bör alla fokusera på vad som är bäst för barnet. Med de nya reglerna kommer det rättsliga samarbetet att bli snabbare och mer effektivt för att se till att barnens välbefinnande kommer först.”

Det förekommer cirka 140,000 1,800 internationella skilsmässor per år och cirka XNUMX XNUMX fall av bortförande av föräldrars barn i EU. Med uppdateringen av Bryssel IIa-förordningen kommer ett barn som kidnappats av en förälder att återföras mycket snabbare till det land där han eller hon är van att leva i. Barn som är gamla nog att bilda sig egna åsikter kommer att ha möjlighet att uttrycka dem i alla förfaranden som berör dem.

Genom att avskaffa exekvaturet för alla domstolsbeslut, vilket är ett mellanliggande förfarande som krävs för att få verkställighet över gränserna, kommer dessa förfaranden att bli snabbare och billigare för familjerna. De nya reglerna träder i kraft 20 dagar efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning.

Mer information i a faktablad och en Frågor och svar.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend