Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#MMVF – EU uppmanas att agera för att öka medvetenheten om möjliga faror kopplade till material som används i bygghandeln

DELA MED SIG:

publicerade

on


En högt uppsatt medlem av Europeiska ekonomiska sociala kommittén har krävt en brådskande kampanj för att öka medvetenheten om de "verkliga riskerna" som ett material som vanligtvis används inom byggbranschen utgör.

Aurel Plosceanu sade i sitt tal i Europaparlamentet: "Mer måste göras för att göra fler människor medvetna om de potentiella farorna med produkten, konstgjorda glasfibrer (MMVF) eller mineralull som det också kallas."

Han sa till den här webbplatsen: "Det finns en verklig risk förknippad med detta material och, liksom asbest, måste människor göras medvetna om de möjliga riskerna."

Han efterlyste en rad åtgärder, bland annat en kampanj för att öka medvetenheten, bättre märkning, mer investeringar i forskning och säkrare utrustning för personer i byggbranschen som arbetar med materialet.

Mineralull är en typ av värmeisolering gjord av stenar och mineraler. Efter att asbest förbjöds i de flesta länder på 1990-talet kom konstgjorda glasfibrer (MMVF), som mineralull också kallas, effektivt fram som ersättningsmaterial.

Men stora tvivel kvarstår om användningen av MMVF för byggnadsisolering.

Det är därför som kampanjledare vill att hälsohoten från mineralull ska stå högt på dagordningen för det nya intaget av parlamentsledamöter som nu har tagit plats i Europaparlamentet efter valet i maj.

Annons

Ett pågående problem är att lite är känt om de möjliga hälsoriskerna med MMVF och det, viktigast av allt, inkluderar de inom byggbranschen och även allmänheten.

För att rätta till detta riktas nu parlamentsledamöter i relevanta parlamentsutskott när parlamentet återupptas efter EU-valet. Syftet är att öka medvetenheten om frågan och trycka på för åtgärder.

Plosceanu var i Bryssel för att delta i ett rundabordssamtal i parlamentet om mineralull.

Huvudsyftet med mötet var att uppmärksamma ledamöterna i den tillträdande miljö- och hälsonämnden på frågan.

Plosceanu arbetade för ett byggföretag i sitt hemland Rumänien i åtta år fram till 1992 och är EESK:s föredragande för ett nyligen antaget yttrande om asbest.

Han sa: "Det speciella problemet med det här materialet är att eventuella hälsoproblem kanske inte uppträder hos någon förrän långt efter att de exponerats för det. Med något som lungcancer, som, liksom med asbest, är en möjlig hälsorisk förknippad med detta, kan det tyvärr vara för sent. I det skedet kan behandlingen vara ineffektiv."

Han sa till mötet: "Problem kan möjligen uppstå om materialet berörs eller fibrerna kommer ut i luften och andas in. Riskerna gäller både arbetare inom byggbranschen och även invånare och kontorsanställda som också kan bli utsatta för det."

Plosceanu, ordförande för den rumänska konstruktionsentreprenörsföreningen sedan 2007, sa: "Det är därför vi behöver åtgärder nu. Vi behöver förbättrad utrustning för byggnadsarbetare och bättre märkning så att de möjliga farorna blir tydliga för både arbetare och invånare.”

Det finns några exempel på god praxis, sade han, särskilt Polen där myndigheterna hade genomfört ett specifikt program och investerat tillräckliga medel för att ta itu med problemet.

Plosceanu är också vice ordförande i General Union of Romanian Industrialists (UGIR) och medlem i EESK:s arbetsgivargrupp.

Mötet hörde från Gary Cartwright, författaren till en stor rapport om mineralull, som sa att den ofta användes för att isolera hem.

Han sa: "Människor är ofta omedvetna om farorna och det är en anledning till varför parlamentsledamöter i de nybildade relevanta utskotten behöver göra mer för att uppmärksamma allmänheten och EU-institutionerna."

Han tillade: "Det tog 100 år innan lagstiftning antogs för att skydda oss från asbest. Låt oss hoppas att det inte tar lika lång tid att ta itu med den här frågan.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend