Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

EU-kommissionen utser ny representationschef i #Kroatien och en rådgivare för förberedelser av landets rådsordförandeskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har utsett Ognian Zlatev (avbildad) as the new head of the Commission’s Representation in Zagreb, Croatia. He will take up his duties on 1 July 2019. Zlatev is succeeding Branko Baričević, who is becoming an adviser to President Juncker for the preparation of the Croatian Presidency of the Council of the European Union in the first half of 2020. 

1. New Head of the Commission’s Representation in Zagreb

Zlatev, a Bulgarian national, is currently Head of the European Commission’s Representation in Sofia, Bulgaria. A highly experienced expert in communication, with nearly 30 years of professional experience, he successfully supported the Commission’s work over the past 6 years at the Representation in Sofia and notably during the Bulgarian Presidency of the Council of the EU in 2018. Zlatev brings excellent knowledge of EU affairs, outstanding management skills and considerable expertise in media development, south-east Europe and the Western Balkans. He speaks Bulgarian, English, Russian, Croatian and Serbian.

Zlatev tog examen från Sofia University St Kliment Ohridski och har en MA i klassisk filologi. Därefter erhöll han kvalifikationer inom politisk kommunikation, medierelationer och utveckling, valkampanj och NGO-ledning.

Zlatev har en stark kommunikationsförmåga. Han kom till EU-kommissionen 2011 och var chef för kommunikationsenheten vid generaldirektoratet för sysselsättning, sociala frågor och integration. Dessförinnan var Zlatev medlem av styrelsen för Bulgarian National Television och grundade och ledde Media Development Centre i Bulgarien. Han var också en av grundarna och ordföranden för det sydösteuropeiska nätverket för professionalisering av media, till vilket 15 mediacenter och institut från regionen hör. Han var chef för informationscentret för Open Society Institute i Sofia, chef för BBC Center i Bulgarien och utbytesansvarig vid British Councils kontor i Bulgarien.

Zlatev har även arbetat som konsult för internationella institutioner (UNESCO, OSSE, Världsbanken) i bland annat sydöstra Europa och västra Balkan. Han är medlem i European Association of Communications Directors och ordförande för Southeast European Public Sector Communication Association sedan 2014.

2. Adviser for Croatia’s Presidency of the Council of the EU

Annons

The European Commission also appointed Baričević as an adviser to the president on matters relating to the preparation of the Croatian Presidency of the Council of the EU. Baričević has been the head of the European Commission representation in the Republic of Croatia since 1 July 2013, when Croatia became the EU’s 28th medlemsstat. Han kom till Europeiska kommissionen från det kroatiska utrikesministeriet, där han hade tjänstgjort, mellan 2005 och 2012, som chef för Kroatiens beskickning vid Europeiska unionen i Bryssel. Han hade tidigare arbetat i olika diplomatiska beskickningar i Kroatien (till USA, Cypern och Portugal). Före sin diplomatiska karriär var Baričević läkare efter att ha studerat i Zagreb, New York och München.

Europeiska kommissionen kommer därför att fortsätta att dra nytta av hans stora diplomatiska erfarenhet och stöd under denna viktiga tid.

Bakgrund

The European Commission has Representations in all EU member states, as well as regional offices in Barcelona, Belfast, Bonn, Cardiff, Edinburgh, Marseille, Milan, Munich and Wroclaw. The Representations are the Commission’s eyes, ears and voice on the ground in all EU Member States. They interact with national authorities and stakeholders and inform the media and the public about EU policies. The representations report to the Commission’s headquarters on significant developments in the member states. Since the beginning of the Juncker Commission, heads of representations are appointed by the president and are his political representatives in the member state to which they are posted.

Mer information finns här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend