Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Oligarkräder mot elmarknaden i #Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den mest akuta frågan i förbindelserna mellan EU och Ukraina idag är skyddet av Ukrainas kärnkraftsindustri från en konspiration från oligarkerna. Energoatom har i åratal svälts på en rimlig andel av marknadsintäkterna genom den orättvisa Rotterdam Plus-formeln för att beräkna tullandelar för producenter, skenbart för att ta hänsyn till internationella kolpriser, men i verkligheten som ett sätt att blåsa upp DTEKs och Rinat Akhmetovs vinster på den ukrainska skattebetalarens bekostnad, skriver James Wilson.

Energoatom befinner sig nu under nytt hot från en annan hungrig oligark, Igor Kolomoisky. Statens förmåga att skydda och förvalta sina egna tillgångar utmanas. Reformen av elmarknaden var ursprungligen planerad att påbörjas den 1 juli 2019. Denna reform, som antogs av det ukrainska parlamentet för två år sedan, planerade införandet av en transparent elmarknad, som skulle avskaffa orättvis prissättning för kärnkraftsproducenter.

Samtidigt föreslog Energoatom, som ett socialt ansvarstagande statligt bolag, på eget initiativ att ta rollen som säljare av el till befolkningen till en social taxa. EU måste stödja Ukrainas reform av sin elmarknad Genomförandet av en konkurrenskraftig energimarknad är av avgörande betydelse för Ukrainas internationella åtaganden och är avgörande för att integrera sitt energinät med resten av EU och öka den gränsöverskridande elhandeln.

Dessutom behövs det skapa förutsättningar för sektorn att locka tillräckligt med investeringar för att uppgradera landets energinät från sovjettiden, förbättra energieffektiviteten och gå mot ett mer hållbart energisystem som återspeglar Ukrainas klimatförändringsåtaganden. Två månader innan liberaliseringen av marknaden skulle införas beslutade affärslobbyister som arbetade för den ukrainska oligarken Igor Kolomoisky att han skulle göra ett tidigt spel för kontroll över landets elkraftsmarknad.

Eftersom hans järnlegeringsverk förbrukar enorma mängder el skulle han självklart tjäna på att hålla elpriserna så låga som möjligt. Detta strider direkt mot Ukrainas åtagande gentemot EU och internationella finansinstitutioner att liberalisera sin energisektor och lansera en fullt konkurrensutsatt elmarknad senast den 1 juli. Även om varje uppskjutande av denna reform kan komma under förevändningen att det behövs "mindre tekniska korrigeringar", finns det en stark misstanke om att Kolomoiskys avsikt är att trycka tillbaka reformen så långt som möjligt, eller se till att det aldrig händer.

Detta skulle inte bara skada Ukrainas band med EU, utan det skulle också skicka en signal till finansiella och politiska partner om att den nuvarande administrationen inte kan lita på. Det skulle få Ukraina att misslyckas med att uppfylla kraven i det tredje energipaketet med europeiska direktiv, att inte uppfylla kraven från European Energy Association och försena integrationen med ENTSO-E. I grund och botten skulle detta få Ukraina att vända ryggen åt väst och återigen tvinga det på Ryssland för dess energibehov. President Zelenskys agenda påverkas direkt av Kolomoiskys affärsstrategi och intressen.

Det första lagförslaget som president Zelenskij lade fram till parlamentet var ett lagförslag om att skjuta upp själva elmarknadsreformen som var utformad för att skapa lika villkor för hela den ukrainska ekonomin. I sin tur, snabbt omorienterad till affärsintressena hos den nya presidentens finansiella stödjare, lade National Electricity and Utility Regulatory Commission förslag till ministerkabinettet för att tvinga statens kärnkraft att frigöra upp till 90 % av all kraft till det gamla dumpningspriset . Bara i Ukraina...

Annons

Detta skulle få en katastrofal inverkan på intäkterna för Energoatom, som under flera år under Rotterdam Plus-systemet redan på konstgjord väg har svalts på medel för sitt kapitalinvesteringsprogram, vilket är avgörande för att upprätthålla driftsäkerheten i linje med de internationella kraven från kärntekniska tillsynsorganisationer som t.ex. som WANO. Med en ordentlig andel av intäkterna skulle Energoatom tvingas ta på sig nya skulder som snabbt skulle leda till konkurs. Företaget har redan totala långfristiga och kortsiktiga kreditåtaganden på 25 miljarder UAH (nästan 1 miljard USD).

NNEGC Energoatom är ett statligt ägt företag som är operatör för alla ukrainska kärnkraftverk. Av dessa lån är mer än hälften från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling och Bank of America. Om energimarknaden inom en snar framtid inte ger tillräckliga intäkter till den ukrainska operatören av kärnkraftverket kommer det att bli konkurs, och företagets bidrag till statsbudgeten i skatter (enligt expertuppskattningar - cirka 1 miljard euro) kommer att kollapsa . Med transparent prissättning, även för den mest pessimistiska prognosen för kärnkraftverket, borde priset för kärnkraft vara 30 % högre än det nuvarande priset, eftersom befolkningen idag betalar för el i genomsnitt 4 eurocent, medan Energoatom får mindre än hälften - 1.89 eurocent.

Det är inget sätt för staten att hantera den stora leverantören av kraft (mer än 60 %) för Ukrainas ekonomi. Det innebär att mer än hälften av kostnaderna för el för befolkningen är suddiga bland alla andra marknadsaktörer (först och främst termisk kraftproduktion från kol). Genom att höja tarifferna för kärnkraftsproduktion kommer Ukraina att garantera en avkastning på skatteintäkterna från Energoatom. Om tullarna tvärtom sänks kommer Ukraina att drabbas av ett dubbelt slag, eftersom inte bara dessa skatteintäkter kommer att gå förlorade, utan alla ekonomiska fördelar kommer att övergå till oligarkkontrollerade företag, som är belägna utanför kusten och inte betalar skatt på sina intäkter. i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend