Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Qatar2022 - Undercover-rapporten avslöjar omfattningen av det pågående utnyttjandet av världscuparbetare

DELA MED SIG:

publicerade

on

De fruktansvärda förhållandena för arbetare som bygger arenorna och infrastrukturen inför VM 2022 i Qatar, nu om drygt två år, skapar återigen rubriker. Denna förnyade kritik kommer på toppen av den senaste utvecklingen angående oegentligheter kring Qatars ursprungliga bud att hålla turneringen.

De franska myndigheternas frihetsberövande och förhör av den tidigare UEFA-presidenten Michel Platini förra veckan påminde allmänheten om den kontroversiella omröstningsprocessen där den lilla Gulfstaten valdes ut som värd för turneringen, trots dess olämpliga klimat och brist på befintliga faciliteter. Sedan utdelningen av tävlingen 2011 har mer än hälften av den 22-manna panel som lade ödesrösterna stått inför mutanklagelser.

Nu dyker det upp rapporter om fortsatta övergrepp mot de utländska arbetarna som har gjort det möjligt för Qatar att färdigställa sina arenor i förtid. Löner på bara 80p i timmen, konfiskerade pass, oförmågan att organisera sig, fruktansvärda hälso- och säkerhetsstandarder har alla dokumenterats väl. De visar riskerna med att organisera tävlingen i ett land som har ett under parivärde mänskliga rättigheter. Det har uppskattats att om man skulle organisera en tyst minut för varje dödad arbetare hittills, skulle de första 44 matcherna i fotbolls-VM 2022 behöva spelas i tysthet.

Påtryckningar på landet för att förbättra villkoren och rättigheterna för tusentals nepalier, filippiner, pakistanier och andra ledde till allmänt publicerade löften om reformer. Avslöjanden kommer nu dock fram som bevisar att många av dessa reformer bara existerar på papper. Tidigare har journalister som vill bevaka frågan letts på noggrant utformade PR-turer, med intervjuer som endast beviljats ​​i närvaro av vårdare och de arbetare som man kunde lita på att följa den officiella linjen. Den 6 juni avslöjade dock en hemlig undersökning av det tyska public service-företaget WDR att nepalesiska migrantarbetare hade gått oavlönat i månader och inte fått lämplig mat eller tak över huvudet, med åtta arbetare till ett rum och bara en toalett mellan 200.

I intervjuer med dolda kamera klagade de "Vi är tillfångatagna. Vi lever av vatten och bröd, vi har inte råd med något annat.” Bristen på inkomst påverkar också deras familjer där hemma, som är beroende av lönerna för sin överlevnad. "Ibland undrar jag om det skulle vara bättre att vara död", sa en. De bekräftade också att deras pass fortfarande konfiskerades, vilket placerade dem i virtuell fångenskap.

Exposén visar hur lite, trots vissa förbättringar, har förändrats på plats sedan Qatars regering tillkännagav ansträngningar för att reformera Kafala-systemet 2014. Den visar drastiskt skillnaden mellan vad Qatars regering ville att reportrarna skulle se och verkligheten av de fruktansvärda förhållandena. på marken.

Annons

I ljuset av dessa avslöjanden har den filippinska kommissionen för mänskliga rättigheter (CHR) och Nepals nationella kommission för mänskliga rättigheter redan meddelat sin avsikt att samarbeta för att skydda sina medborgare i Qatar. CHR-ordförande Chito Gascon sa: "I slutändan fanns det ett åtagande från Qatars sida att de kommer att följa internationella arbetsnormer och det enda sättet på vilket vi kan säkerställa det är att ta upp problemen", och lovade att "jobba mycket nära med våra respektive ambassader där för att se till att alla frågor som involverar arbetstagares rättigheter snabbt kommer att tas upp av Qatars regering." Pakistans utrikesminister har också lovat att pressa Qatar att förbättra löner och hälsoskydd för sina arbetare.

Spekulationer om att VM kan hämtas från Qatar är återigen utbredda på sociala medier, hur osannolikt detta scenario än kan vara. Pressen kommer säkerligen att växa på FIFA att vidta åtgärder mot det pågående missbruket av arbetare i landet, medan den franska korruptionsutredningen visar att granskningen av Fifas interna arbete, och Qatars, sannolikt inte kommer att avta någon gång snart.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend