Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#USAID ekonomiskt kluster i #Bishkek för att korsa med EU:s och Kinas investeringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett nytt ekonomiskt kluster för att stödja Kirgizistans lätta industri ska lanseras i Bishkek. Projektet som initierats av USAID syftar till att förbättra landets lättindustriella företag och att ge bidragsstöd till entreprenörer, sade presskontoret för den amerikanska ambassaden i Bishkek, skriver Olga Malik.

Det amerikanska initiativet konfronterar emellertid EU:s och Kinas intressen i regionen. Tidigare i april gjorde Kirgizistans president Sooronbay Jeenbekov sitt första besök i Tyskland efter att ha blivit president 2017. Syftet med besöket var att utöka handeln och de ekonomiska förbindelserna med Tyskland, att locka till sig EU:s investeringar i regionen och att reformera banksektorn i landet.

Som ett resultat undertecknades 11 bilaterala kontrakt mellan kirgiziska och tyska företag. Senare i april träffade Jeenbekov Kinas president Xi Jinping i syfte att "öppna en ny sida av kirgiziska-kinesiska relationer" och för att delta i det andra One Belt One Road Forum.

Jeenbekovs mål att ha stramare relationer med EU och Kina förklaras av landets ambitioner att spela en solid roll i integrationen av Eurasien och att bli en strategisk transitzon för det globala One Belt One Road-initiativet. Å andra sidan kan USA:s ekonomiska politik i landet störa EU:s transparenta affärsstrategi och leda till Washingtons kontroll över kirgiziska företag.

Starkare positioner för USA i Kirgizistan kommer också att stoppa Pekings planer på att integrera infrastrukturprojekt i Kirgizistan. Försämringen av förbindelserna med Kina kommer att ha en negativ inverkan på den kirgiziska ekonomin, med tanke på dess höga beroende av kinesiska investeringar och Bishkeks inkludering i One Belt One Road-initiativet.

Den nuvarande situationen sätter Kirgizistan vid vägskälet och det sätt som landet kommer att välja kommer att definiera dess långsiktiga utveckling under de kommande decennierna. Enligt lokala politiker kommer den politiska och ekonomiska kompass som president Jeenbekov kommer att välja också att spela en avgörande roll under kampanjen för det kirgiziska presidentvalet 2020.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend