Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#CodCrisis fördjupar i Nordsjön

DELA MED SIG:

publicerade

on

Internationella havsforskningsrådet (ICES) har meddelade idag kollapsen av torskbeståndet i Nordsjön, och har rekommenderat att minska sina fångstbegränsningar med 70 % för 2020. För att återställa sin kritiska situation uppmuntrar Oceana starkt EU:s beslutsfattare att följa detta råd, som är resultatet av en uppdaterad vetenskaplig bedömning av beståndet. Torsk befinner sig i en fruktansvärd situation i EU:s vatten – i april i år rapporterade ICES också detta kollaps av östra Östersjötorsken.

Oceana släppte följande uttalande i svaret på nyheten: "Nordsjötorsk var flaggskeppet för hållbart fiske. Men här är vi återigen i ett skede då forskare kräver en minskning med 70 %. I en tid av allmän upprördhet över tillståndet för våra naturresurser och våra hav kan fiskeflottor inte fortsätta att överfiska Nordsjön. EU:s ministrar måste stoppa detta, följa vetenskapliga råd och uppfylla sin rättsligt bindande skyldighet att fiska på hållbara nivåer senast 2020, säger Oceana i Europe Policy and Advocacy Manager Javier López.

Torsk är en ekologiskt och kommersiellt viktig art i Nordsjön och fiskas främst av flottor från Storbritannien, Danmark och Norge. Dess befolkning nådde en topp i Nordsjön med 270,000 1970 ton på 44,000-talet, men sjönk till bara 2006 XNUMX ton XNUMX.

Sedan dess, och efter ett decennium av återhämtningsansträngningar, ansågs det 2017 vara ett hållbart alternativ av vissa hållbarhetsetiketter och presenterade en framgångssaga om hur man återuppbygger ett nästan kollapsat lager. Sedan dess har dock fiskeriministrarna ofta satt totala tillåtna fångster (TAC) över vetenskapliga råd.

Generellt överfiske i Nordsjön har halverats från över 80 % för ett decennium sedan till 40 % nuförtiden. Men under de senaste åren har försök att eliminera överfiskestall. Den gemensamma fiskeripolitiken (CFP) införde tydliga skyldigheter och mål för alla EU:s medlemsstater, vilket satte hållbart fiske och hållbara metoder i centrum för denna EU-omfattande politik. En brist på genomförande av den gemensamma fiskeripolitikens regler, förvärrad av bristen på politisk vilja att fiska hållbart, innebär att situationer som dagens, där fiskbestånden sjunker i antal, kommer att bli allt vanligare.

De vetenskapliga råden från ICES beaktas av Europeiska kommissionen när de utarbetar sina årliga förslag till fiskebegränsningar, som i slutändan förhandlas fram och beslutas av alla nationella fiskeriministrar vid ett möte i Bryssel varje december.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend