En soldat på patrull vid den ryska militärbasen på Kotelny Island, bortom polcirkeln, den 3 april 2019. Foto: Getty Images

En soldat på patrull vid den ryska militärbasen på Kotelny Island, bortom polcirkeln, den 3 april 2019. Foto: Getty Images

Sammanfattning

  • Rysslands militära ställning i Arktis är informerad av den föränderliga geopolitiska miljön och kan inte längre betraktas isolerat från landets växande spänningar med väst. I denna mening närmar sig perioden av ”arktisk exceptionalism” – där regionen enligt konventioner har behandlats som en zon av avpolitiserat samarbete – sitt slut.
  • Det ryska Arktis är förvisso inte exceptionellt för Moskva i militär-operativa termer. Rysslands ledarskap har gett samma hotbild mot Arktis som det har mot andra operationsområden. Den strävar efter konsekvent kontroll över utländsk militär aktivitet i det ryska Arktis och säkerställer tillträde för ryska väpnade styrkor, särskilt den norra flottan. Rysslands militära uppbyggnad i det ryska Arktis och Kremls avsikter är, åtminstone för nu, defensiva till sin natur.
  • Rysslands militära uppbyggnad i Ryska federationens arktiska zon (AZRF) syftar i första hand till att säkerställa perimeterförsvar av Kolahalvön för överlevnadsförmågan hos kärnkraftstillgångar under andra anfall. Rysslands "Bastion"-försvarskoncept består av projicering av flerskiktiga sjöförnekande och förbudsförmåga.
  • En annan rysk prioritet är att säkerställa den norra flottans tillträde till och passage längs den norra sjövägen (NSR) från Atlanten till Stilla havet. Detta har hittills uppnåtts genom militär infrastruktur längs NSR. Men på grund av den vikande isen kommer Moskva att försöka upprätthålla "gränskontroll" över en större del av sitt arktiska område i framtiden. Förnyelsen av gränskontrollinfrastruktur och anläggningar med dubbla användningsområden anses vara en prioritet för att skydda Rysslands vision om nationell säkerhet i AZRF.
  • Sedan mitten av 2010-talet har Ryssland utplacerat betydande styrkor och kapacitet längs sin norra gräns i AZRF. Delar av försvarsmakten, som den arktiska brigaden, är nu arktiska kapabla och har utvecklat operationskoncept anpassade till den miljön. Den norra flottan har ändrats med den arktiska miljön i åtanke och har försetts med arktisk specifik militär teknik och utbildning.
  • Ryssland agerar som en status quo-makt och en motvillig regelföljare i Arktis, dels för att internationell rätt där spelar till dess fördel, dels för att det ligger i Rysslands intresse att göra det. Trots växande spänning kommer samarbetet mellan Ryssland och andra arktiska nationer sannolikt att bestå.
  • Rysslands militära ledning utesluter att en konflikt startas i Arktis och skulle driva varje arktisk baserad konflikt mot havsförbindelser mellan Nordatlanten och Östersjön. Risken föreligger dock för eskalering och felräkning kring incidenter till sjöss.
  • För att hantera ryska ambitioner i regionen bör västerländska militärer och politiska planerare försöka behålla konventionen om att behandla Arktis som ett "lågspänningsområde". Men planerare måste också erkänna att det finns pressande militära säkerhetsfrågor i det bredare Arktis. En mer inkluderande debatt och upprättandet av ett regelverk kring militär säkerhet i Arktis skulle vara användbart. Eftersom Ryssland kommer att vara ordförande för Arktiska rådet och Arctic Coast Guard Forum mellan 2021 och 2023, är detta ett tillfälle att ta itu med militär säkerhet i regionen.
  • Innovativa ansträngningar kan göras för att stärka militär säkerhet och domänmedvetenhet i regionen, utan att militarisera frågan. Detta bör börja med skapandet av en militär uppförandekod för nordområdena. Detta skulle sända en kraftfull signal om att samarbete bör förbli en absolut prioritet för alla arktiska stater, och att för att upprätthålla regionens "lågspänningsstatus" krävs handling, inte bara ord.