Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tysklands von der Leyen tog fram som #kommissionsordförande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen (avbildad) framträdde som en ledande utmanare att leda Europeiska kommissionen på tisdagen (2 juli) som en del av ett förslag om att bryta ett dödläge vid toppmötet om vem som ska leda EU:s högsta institutioner, skriver Paul Carrel.

Frankrikes president Emmanuel Macron föreslog von der Leyen att den mäktiga EU-chefen och Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde skulle leda den europeiska centralbanken, sade diplomatiska källor när samtalen mellan EU-ledare i Bryssel löpte ut på en tredje dag.

Medan ledare försöker balansera politiska och regionala tillhörigheter inom blocket plus en akut brist på kvinnor i högre roller, finns det ingen garanti för att förslaget kommer att flyga.

Von der Leyen, 60, talar flytande engelska och franska men har haft det tufft som tysk försvarsminister, en post hon har haft sedan 2013.

Hennes mandatperiod har präglats av skandaler kring tilldelningen av kontrakt och högerextremism i Bundeswehr, kritik om luckor i militär beredskap och en krasch mellan två tyska Eurofighter-jetplan förra månaden där en pilot dödades.

Hon är en raritet i tysk politik eftersom hon kom till spelet sent, när hon var 42, efter en karriär inom medicin.

Annons

En sjubarnsmor som föddes i Bryssel och bodde i Storbritannien och USA, von der Leyen växte upp omgiven av politik. Hennes far, Ernst Albrecht, var statsminister för delstaten Niedersachsen från 1976 till 1990.

Hon studerade vid London School of Economics från 1977 till 1980, men använde pseudonymen "Rose Ladson" på grund av oro för att hon, som dotter till en framstående politiker, kunde bli måltavla av vänstergerilla som var aktiv i Västtyskland vid den tiden.

En utbildad gynekolog, hon hissades en gång upp ur en tunna på tysk underhållnings-TV av Hugh Jackman och kysstes av George Clooney efter att ha gett honom ett pris för att främja fred.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend