Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EUTopJobs - EU-ledarskap i en ny tid kommer ur ett dödläge

DELA MED SIG:

publicerade

on

Få skulle ha förutsett, skriva Mark John och Mike Dolan, resultatet av ett EU-toppmöte som kommer att bli ett landmärke för jämställdhet mellan könen och för första gången placera de två mäktigaste institutionella jobben i EU med 28 medlemsstater i händerna på kvinnor. 

Inte heller IMF:s Christine Lagarde (avbildad) eller Tysklands Ursula von der Leyen ansågs vara en huvudutmanare för ECB respektive Europeiska kommissionen, och deras nominering hade i slutändan lika mycket att göra med den politiska ändamålsenlighet som krävdes för att bryta ett dödläge som deras snäva lämplighet för rollerna i fråga.

Förutsatt att deras nomineringar bekräftas (fortfarande ett relativt stort "om" vad von der Leyen beträffar), kommer de att tillföra färdigheter till bordet som avviker radikalt från deras föregångares.

Lagardes impulser ligga i politik och konsensusskapande, men hon saknar direkt penningpolitisk erfarenhet; von der Leyen är en trespråkig polymat som har oklanderliga europeiska meriter men vars chefskompetens är tveksam efter en rad kriser i hennes departement som tysk försvarsminister. Hur de än mår, lovar detta att bli ett intressant brott med den mycket kritiserade stilen och bilden av EU-ledarskapet tidigare.

Von der Leyen måste säkra Europaparlamentets stöd, som från och med idag kommer att börja porla över hennes rekord: hon kommer att få en tuff åktur men få förväntar sig att hon ska avvisas direkt. Lagardes nominering har redan välkomnats av en lättnad av euroområdets obligationsräntor, eftersom finansmarknaderna förväntar sig att den franske medborgaren ska fortsätta att följa Mario Draghis duvapolitiska hållning.

Det mesta av åtgärderna på världsmarknaderna fortsätter att ske i obligationer, med en ny nedgång i riktmärkesskuldräntorna på grund av rädsla för globalt handelskrig och lågkonjunktur, rädsla för att centralbankerna lättar på vad och sjunker i oljepriserna.

EU-toppmötets nominering av IMF-chefen Lagarde som Draghis ersättare vid ECB stärkte också förväntningarna på enklare penningpolitik. Lagarde förväntas upprätthålla Draghis strategi att göra "vad som krävs" för att få inflationen tillbaka till målet, och hennes nominering lindrar marknadens oro för att den mer hökaktiga Bundesbank-chefen, Jens Weidmann, kan få jobbet.

Annons

Obligationsmarknaderna välkomnade beslutet genom att sänka tyska 10-åriga räntor till rekordlåga minus 39 punkter på onsdagen, och många av de andra eurostatsräntorna som följde efter till rekordlåga territorier.

Italienska 10-åriga avkastningar och spreadar över Tyskland sjönk till de lägsta på ett år, eftersom italienska tjänstemän sa att de var säkra på EU-kommissionen skulle inte vidta budgetdisciplinära åtgärder mot Rom efter att 2019:s underskottsprognos sänktes till nära 2 % av bruttonationalprodukten.

Euron föll också efter att ha fallit under 1.13 dollar igår. Europeiska aktieterminer var uppe innan öppningen. Nomineringen av Von Der Leyen till chef för EU-kommissionen sågs också som ett "tryggt par händer" som styrde EU:s verkställande makt snarare än en stor störning.

Men samtidigt som Lagardes nominering förstärker förväntningarna om enklare europeisk penningpolitik, visar oro över försvagningen av det globala affärssentimentet mitt i den protektionistiska pressen mot Kina och alltmer mot Europa från USA varför penningpolitikerna är i hög beredskap och varför inflationsförväntningarna och obligationsräntorna är på avtagande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend