Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Irländska gränsfrågan #Brexit kan inte lösas av enbart tech - tidigare brittisk tjänsteman

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det finns ingen teknisk lösning som ensam kan lösa frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland i ett Brexit-scenario utan avtal, sade den brittiska tjänstemannen som var ansvarig för brexitgränsförberedelserna onsdagen (3 juli). skriver Michael Holden.

Premiärminister Theresa Mays avtal om utträde från Europeiska unionen röstades ner tre gånger av parlamentet, främst på grund av oro över den irländska backstoppen, en försäkring för att förhindra återkomsten av en hård gräns i Irland.

Båda kandidaterna för att ersätta May, som kommer att lämna sin post senare denna månad, har sagt att de är beredda att ta Storbritannien ut ur blocket utan en överenskommelse den 31 oktober och har föreslagit att alternativa arrangemang, baserade på ny teknik, kan ge en lösning .

”Det pratas mycket om teknik vid gränsen och tekniska lösningar. Jag tror att alternativa arrangemang är avsedda att försöka hitta tekniska lösningar”, sa Karen Wheeler, som lämnade sin roll som generaldirektör för Storbritanniens Cross Government Border Delivery Group förra veckan.

"Teknik ensam kommer inte att lösa det gränsproblemet, det måste finnas runt andra arrangemang också."

Hon sa att en sådan lösning måste vara effektiv på båda sidor om gränsen, vilket var svårt att uppnå när "vi inte kan diskutera dessa saker med irländska kollegor.

"Tekniken är i alla fall inte på plats inom kort, de typer av arrangemang som kommer att vara nödvändiga," sa Wheeler till en paneldiskussion med titeln "Kan Storbritannien klara av en no deal Brexit?".

Annons

"Allt dessa är alla bra, men vad du egentligen skulle behöva göra är att se till att industrin, handlarna, åkerierna och leverantörskedjorna från slut till slut faktiskt också var rustade för detta. Det kommer troligen att ta längre tid än att införa tekniska arrangemang.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend