Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Johnson säger att han stöder #HongKong-folk "varje steg på vägen"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Johnson säger att han stöder Hongkongs folk Boris Johnson, som kan bli Storbritanniens premiärminister i slutet av månaden, sa att han stödde Hongkongs folk varje tum av vägen och varnade Kina för att "ett land, två system" inte borde kastas åt sidan, skriver Kylie MacLellan.

Storbritannien har upprepade gånger pressat Kina att uppfylla sina åtaganden att skydda friheterna i Hongkong efter att polisen avfyrat tårgas för att skingra demonstranter som samlats i den tidigare brittiska kolonin mot ett nu uppskjutet utlämningsförslag.

Hongkong har skakades de senaste veckorna av de största protesterna i Kina sedan folkmassor demonstrerade mot det blodiga förtrycket av prodemokratiska aktivister på och runt Pekings Himmelska fridens torg i juni 1989.

"Hongkongs folk är helt inom sina rättigheter att vara mycket skeptiska, mycket oroliga över förslag om utlämning till fastlandet som kan vara politiskt motiverade, som kan vara godtyckliga och kan kränka deras mänskliga rättigheter", sa Johnson till Reuters i en intervju.

"Så ja, jag stöder dem och jag kommer med glädje att tala för dem och backa dem hela vägen", sa den tidigare utrikesministern. "Och jag vill betona för våra vänner i Peking att "ett land, två system"-metoden har fungerat, fungerar och inte bör kastas åt sidan.

Sent på måndagen belägrade hundratals demonstranter i territoriet och bröt sig in i den lagstiftande församlingen efter en demonstration som markerade årsdagen av dess återgång till kinesiskt styre 1997.

Turbulensen i Hongkong utlöstes av ett utlämningsförslag som kritiker säger kommer att undergräva Hongkongs mycket omhuldade oberoende rättsväsende och ge Peking befogenheter att åtala aktivister i domstolar på fastlandet, som kontrolleras av kommunistpartiet.

Annons

Storbritanniens relationer med Kina under avgående premiärminister Theresa May har också komplicerats av en oenighet med Washington om huruvida Kinas Huawei ska förbjudas från 5G-telekommunikationsnätverk som en säkerhetsrisk.

Storbritanniens nationella säkerhetsråd diskuterade Huawei i april och ett preliminärt beslut fattades om att blockera det från alla kärndelar av 5G-nätverket men att ge det begränsad tillgång till delar som inte tillhör kärnan.

Det gjorde några i USA:s president Donald Trumps administration upprörda och väckte oro bland några allierade i säkerhetsalliansen Five-Eyes som omfattar USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Johnson sa att kinesiska företag var välkomna till Storbritannien "men du skulle inte förvänta dig att Storbritannien skulle göra något för att äventyra sin viktiga nationella säkerhetsinfrastruktur.

"Du skulle inte förvänta dig att jag som premiärminister skulle göra något för att äventyra våra fantastiska underrättelsetjänsters förmåga att dela information som de gör, särskilt med våra Five-Eyes-partner, så det är principen som kommer att vägleda oss."

När det gäller Iran sa han att kärnkraftsavtalet från 2015 "ser allt bräckligare ut" och uppmanade "Iran att inte gå vidare med ett kärnvapenprogram."

“I would urge again the Iranian government to think very, very hard about…breaching their commitments on the Iran nuclear deal.

"Jag tycker att de borde hålla fast vid det och jag tror att det skulle vara ett stort misstag nu för Iran att överge denna strategi för återhållsamhet och gå för anrikning av kärnmaterial. Jag tror att det skulle vara ett allvarligt misstag."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend