Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# Volkswagen #DieselGate skandal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Volkswagen Investors Claim Foundation ("Stichting") grundades enligt nederländsk lag i slutet av 2015 för att tillhandahålla ett verktyg för investerare i Volkswagen-koncernen som hade lidit skada av företagets långvariga dieselbedrägeri, och hjälpa dem att återfå åtminstone en del av sina förluster.

För att hantera den känsliga situationen för investerare med ett intresse – när det gäller aktieägare ett äganderättsintresse – av företagets långsiktiga välstånd, som har skadats av samma företags styrelse och lednings agerande, har stiftelsen alltid valt en förhandlingslösning som ett sätt att balansera dessa motstridiga intressen. Förlikningsmodellen för nederländsk lag erbjöd sig själv som det ideala instrumentet i Europa för att uppnå ett balanserat resultat genom förhandlingar, samtidigt som man undviker kostsamma och långdragna processer.

World Federation of Investors and BETTER FINANCE, de två ledande investerarskyddsorganisationerna, har konsekvent stött detta tillvägagångssätt och har bekräftat sitt åtagande i samband med deras gemensamma internationella konferens i Beirut i juni.

Tyvärr har Volkswagen hittills kategoriskt vägrat att inleda förlikningssamtal med stiftelsen om investerarkrav i Europa – och har intagit samma hållning med andra legitima anspråk som genererats i Europa, inklusive värdeförlusten på fordon utrustade med de olagliga avgasreningsanordningarna. Detta trots att de har tagit på sig ansvaret för samma frågor i USA, och trots att de redan har kommit överens om uppgörelser där till ett belopp av 30 miljarder dollar.

Stiftelsen har upprepade gånger kritiserat Volkswagens policy gentemot europeiska anspråkare som orättvis, orättvis och ett allvarligt misslyckande av moraliskt ansvar. Förnekelsens politik har förlängt misstanken om bedrägeri och moraliskt misslyckande som är så uppenbart i dieselbedrägeriets historia.

Volkswagens styrelse har uppenbarligen spelat för tid och förlitat sig på de korta preskriptionstider som finns i Tyskland och andra europeiska länder och hoppats att anspråken därmed skulle bli verkningslösa. Under tiden har dock vissa rättsliga beslut ökat trycket på VW. Åklagaren i Braunschweig har tvingat företaget att betala böter på 1 miljard euro på grund av olaglig berikning genom kollektivt bedrägligt beteende. VW har accepterat böterna och har därigenom erkänt sitt ansvar. I oktober 2018 beslutade den högre domstolen i Stuttgart att Porsche måste kompensera investerare för minskningen av marknadsvärdet på deras innehav på grund av företagets brott mot informationsskyldigheten enligt den tyska kapitalmarknadslagen. Denna mening är ännu inte slutgiltig, men mycket vägledande. Det ökar sannolikheten för att investerarprocesser kommer att bli framgångsrika i domstol. Dessutom är ett antal VW-chefer för närvarande åtalade för förkunskaper och bedrägerier.

Stiftelsens och dess kunders strategiska situation har förbättrats markant under de senaste månaderna. Det har blivit tydligt att bolagets policy med förnekelse och prevaricering inte har haft den förväntade avskräckande effekten.

Annons

Inför den överhängande utsikten att förlora sina anspråk genom preskription den 31 december 2018 har stiftelsens registrerade kunder inlett rättsliga förfaranden. Med stöd av DSW, Tysklands största investerarrepresentation, advokatfirman Nieding & Barth, Hausfeld, och den internationella rättstvistsfinansieraren Fortress and Financial Right, har mer än 1,000 150 enskilda käranden och 1.2 institutionella investerare anslutit sig till denna aktion. Dessa representerar uppskattade fordringar på mer än XNUMX miljarder euro som därmed är skyddade från förskrivning. Den nya finansiären har gjort det möjligt för investerare att skriva på sig utan kostnad, mot ett procentuellt avdrag från den slutliga uppgörelsen. Betydande initial finansiering hade redan tillhandahållits av New York-advokatbyrån Labaton Sucharow.

De rättegångar som stiftelsen sponsrade är bara en del av det ekonomiska hotet mot VW. Mer än 1,500 XNUMX andra aktieägare har registrerat en form av kollektiv stämning i de två tyska "KapMuG"-processerna. Det finns också fordringar från europeiska obligationsinnehavare och europeiska bilägare. Siffrorna tar inte heller hänsyn till de möjliga rättsliga och ekonomiska konsekvenserna av bedrägeri i ledning, om det bevisas.

VW Group, i sin årliga finansiella rapport för 2018, uppger att den finansiella risken (Eventualverbindlichkeiten) från pågående rättsliga förfaranden rörande kunder, återförsäljare, anställda och investerare uppgår till 5.4 miljarder euro, varav 3.4 miljarder euro är investerarkrav; detta återspeglas i den särskilda reserv som bolaget har avsatt. Externa källor har dock uppskattat att den totala finansiella risken för VW, om alla dessa förfaranden blir verklighet under åren, är avsevärt högre och kan påverka koncernens långsiktiga finansiella stabilitet.

Med tanke på den nuvarande rättsliga situationen måste VW-ledningen nu gå vidare på antagandet att den hotas av miljarder potentiella merkostnader, år av rättsliga kostnader och advokatkostnader, domar och böter.

Enligt stiftelsens uppfattning, med stöd av WFI och BÄTTRE FINANS, erbjuder denna situation ett ännu starkare argument för att inledande av framtidsinriktade uppgörelseförhandlingar är lägligt och fördelaktigt för alla parter.

"Det är nu mer än någonsin klart att det ligger i båda parters bästa intresse att förhandla fram en rättvis uppgörelse för de europeiska VW-investerare som skadats av DieselGate,” sa Henning Wegener, ordförande i stiftelsen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend