Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Den konservativa ledaren #Mitsotakis blir Greklands premiärminister efter bekväm valvinst

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den konservative politikern Kyriakos Mitsotakis (avbildad) svors in som Greklands nya premiärminister i måndags (8 juli) efter att ha stormat till seger på ett löfte om att skapa jobb och locka investeringar till den ekonomiskt drabbade nationen, skriva Angeliki Koutantou och George Georgiopoulos.

Mitsotakis New Democracy-parti vann en direkt majoritet med 158 platser i den 300-sätade lagstiftaren. Hans löften om fler investeringar, välbetalda jobb och färre skatter vann över greker som var utslitna av år av EU-föreskrivna åtstramningar och euroområdets högsta arbetslöshet.

”I dag börjar vi med det hårda arbetet. Jag har absolut förtroende för vår förmåga att klara tillfället, sade Mitsotakis efter att han svors in vid en ceremoni som förrättades av grekisk-ortodoxa präster i presidentpalatset i Aten.

Han välkomnades senare av den avgående premiärministern Alexis Tsipras, en vänsterman som styrde bort Grekland från räddningsaktioner, men fick skulden för att ha misslyckats med förhandlingar med internationella långivare och sänkt nationen med mer skulder efter att han tog över 2015.

"Stärkt mandat för stora förändringar", sa den konservativa tidningen Kathimerini på sin förstasida.

Ännu ett konservativt papper, Ta Nea, sa att Mitsotakis nu hade "absolut dominans", vilket gör honom till en "allsmäktig premiärminister" under de kommande fyra åren.

På Atens börs möttes vaktbytet med vinsttagning efter ett starkt uppryckning tidigare dagar. Blue chip aktieindex .ATF tappade 1.7%, ledd av bankaktier.

Annons

"Det är mest en session "köp ryktet, sälj nyheterna". Aktierna hade en stark uppgång, i väntan på valresultatet. Kortsiktiga handlare stänger nu positioner och låser in vinster, säger investeringsrådgivaren Theodore Mouratidis.

På räntesidan föll statsobligationsräntor till nya rekordlåga nivåer. Räntan på 10-åriga statspapper sjönk med så mycket som 14 punkter till 2.014 %.

"Grekiska statsskulder handlas på avkastningsnivåer som överensstämmer med en investeringsklassificering", säger Markus Allenspach, chef för ränteanalys på Julius Baer i en not. "dvs marknaden har prisat in mycket positiv utveckling härifrån."

Grekerna hoppas att den nya regeringen kan få ekonomin att fungera bättre efter att landet kom ur den noggranna övervakningen av sina internationella långivare förra året. Ekonomin växer nu med ett måttligt klipp och expanderar med 1.3 % på årsbasis under första kvartalet.

För Mitsotakis kommer dock det första testet troligen att komma utanför Grekland, eftersom spänningar sjuder mellan dess nära allierade Cypern och den historiska fienden Turkiet över offshore-energireserver.

Cypern har upptäckt naturgas till havs under de senaste åren, men dess jurisdiktion har utmanats av Turkiet, som stöder en utbrytarstat i norra delen av ön.

På måndagen fördömde Cypern vad man kallade Turkiets intrång i sina suveräna rättigheter efter att Ankara skickat ett andra borrfartyg för att leta efter olja och gas utanför ön.

Turkiets president Tayyip Erdogan var den första utländska ledaren som ringde för att gratulera Mitsotakis på söndagskvällen, sa medhjälpare till den grekiska ledaren. På måndagen sade Turkiets utrikesministerium att det hoppas att de bilaterala förbindelserna kan förbättras ytterligare under Mitsotakis ledning.

"För detta ändamål vill vi snabbt återuppliva befintliga dialogkanaler och starta våra kontakter så snart som möjligt för att ta itu med frågor på vår agenda", sa utrikesministeriets talesman Hami Aksoy.

Förra månaden varnade EU:s ledare Turkiet för att avsluta sina gasborrningar i vattnen runt Cypern eller möta åtgärder från blocket. Cypriotiska utrikesministertjänstemän sa förra veckan att de skulle vidta rättsliga åtgärder mot alla företag som gör intrång i dess maritima områden utan licens.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend