Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU ökar sitt stöd till #SeaOfAzov-regionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU har ökat sitt stöd för att hjälpa till att mildra effekterna av Rysslands destabiliserande åtgärder i regionen Azovska sjön. Under det 21:a toppmötet mellan EU och Ukraina undertecknade kommissionsledamot Johannes Hahn för europeisk grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar med Ukrainas minister för ekonomisk utveckling och handel och förste vice premiärminister Stepan Kubiv nya ytterligare stödåtgärder värda 10 miljoner euro för att stödja lokal ekonomisk diversifiering och småföretag , det lokala civila samhället och medborgarnas deltagande i beslutsfattande, förbättring av samhällets säkerhet och allmän säkerhet.

EU har ökat sitt stöd till regionen Azovska sjön sedan början av året och arbetar med nya program för att minska risken för minor och för psykosocialt stöd. Ytterligare EU-stöd har gjorts tillgängligt för lån i lokal valuta, avsedda för små och mikroföretag som skapar investeringsmöjligheter för lokala entreprenörer. EU kommer att öka sin närvaro genom ett programkontor i Mariupol, vilket särskilt stärker stödet till decentraliserings- och anti-korruptionsprocesser i regionen.

Den höga representanten/vicepresidenten Federica Mogherini kommenterade: "I dag ökar Europeiska unionen sitt stöd till regionen Azovska sjön för att mildra effekterna av Kerchbron - byggd utan Ukrainas medgivande - och av Rysslands inspektionsregim som hindrar trafiken i strid med internationell rätt. Som en pålitlig partner och som vän är och kommer Europeiska unionen alltid att finnas där för det ukrainska folket."

Hahn tillade: "EU har stött människor i nöd i Ukraina sedan konfliktens början. Det ytterligare stödet till regionen Azovska sjön är ett starkt tecken på EU:s solidaritet som syftar till att både lindra den humanitära situationen och främja ekonomiska möjligheter för människor som bor i regionen. Vi ökar vårt stöd till lokal ekonomisk diversifiering, småföretag, till civilsamhället, styrning och säkerhet. För att öka vår närvaro i regionen öppnar vi också ett gemensamt programkontor."

Mer information

EU finansierar de förstudier som behövs för en uppgradering av väg-, järnvägs- och hamninfrastruktur som förbinder regionen med resten av Ukraina och EU. Detta skulle potentiellt kunna mobilisera mer än 450 miljoner euro i lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) och andra partners.

Genom att slå samman bidragsresurser från EU:s budget för att utnyttja lån från EU:s finansiella institutioner genom EU:s grannskapsinvesteringsplattform (NIP), har EU åtagit sig att stödja återuppbyggnaden av kommunal infrastruktur i två större städer: avfallshanteringen i Mariupol och förnyelsen av trolleybussflottan och infrastrukturen i Cherson. EIB har redan tillhandahållit ett paket på 200 miljoner euro avsett till konfliktrelaterade områden för tidig återhämtning av småskalig skadad infrastruktur, för dagis, center för internflyktingar och bostäder för barn med funktionshinder.

Annons

EU stärker motståndskraften mot cyberhot och desinformation genom att ge lokala journalister och andra relevanta intressenter från regionen Azovska sjön riktade utbildningssessioner.

Bakgrund

Regionen Azovska havet lider av socioekonomisk nedgång och negativ ekonomisk dynamik. Även om denna situation föregick konflikten i östra Ukraina har den allvarligt förvärrats av konflikten. Områdets närhet till den militära frontlinjen och eskaleringen i Azovska sjön i november 2018 ökade pressen, vilket satte invånarnas försörjning (industri, hamnar, turism och jordbruk) i en ökad risk. Sedan februari 2019, när ett EU-uppdrag för behovsbedömning i regionen Azovska havet ägde rum, har EU utvecklat en uppsättning åtgärder som är specifikt inriktade på regionen.

EU har tillhandahållit humanitärt bistånd, tidig återhämtning och i allt högre grad utvecklingsbistånd som svar på konflikten i östra Ukraina och internflyktingar. Detta inkluderar 116 miljoner euro i humanitärt bistånd och projekt om minröjning, psykosocialt stöd och stöd till OSSE:s särskilda övervakningsuppdrag (SMM). EU och dess medlemsstater är de största bidragsgivarna till Organisationen för säkerhet och samarbetes särskilda övervakningsuppdrag (OSSE SMM), som övervakar genomförandet av Minsk-avtalen. Programmet "EU-stöd till östra Ukraina" på 50 miljoner euro stöder genomförandet av reformer i de konfliktdrabbade områdena Donetsk och Luhansk oblasterna.

Faktablad om EU-stöd till regionen Azovska sjön

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend