Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#ECForecast - "Tillväxt grumlad av externa faktorer" Ekonomisk sommarprognos 2019

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den europeiska ekonomin fortsätter att vara grumlig av externa faktorer, inklusive globala handelsspänningar och geopolitisk osäkerhet. Tillverkningssektorn, som är den mest utsatta för internationell handel, förväntas försvagas under året. BNP-prognosen för EU är oförändrad på 1.4 % 2019 och 1.6 % 2020.  

Alltid ivriga att vara positiva, EU-kommissionen påpekar att den europeiska ekonomin är redo för sitt sjunde år i rad med tillväxt 2019, där alla EU-länder förväntar sig en viss grad av tillväxt.

Tillväxten i euroområdet var starkare än väntat under årets första kvartal på grund av ett antal tillfälliga faktorer som milda vinterförhållanden och en uppgång i bilförsäljningen. Det gynnades också av finanspolitiska åtgärder, som ökade hushållens disponibla inkomster i flera stater.
 Eurons vicepresident Valdis Dombrovskis sa:
"Alla EU:s ekonomier kommer fortfarande att växa i år och nästa år, även om den robusta tillväxten i Central- och Östeuropa står i kontrast till nedgången i Tyskland och Italien. Våra ekonomiers motståndskraft testas av ihållande svaghet i tillverkningen som härrör från handelsspänningar och politisk osäkerhet. På den inhemska sidan är en "no deal" Brexit fortfarande en stor riskkälla."
Kommissionsledamot Pierre Moscovici för ekonomiska och finansiella frågor, beskattning och tull sa:
"Den europeiska ekonomin fortsätter att expandera mot en svår global bakgrund. [...] Med tanke på de många riskerna för utsikterna måste vi intensifiera ansträngningarna för att ytterligare stärka motståndskraften i våra ekonomier och euroområdet som helhet."
Den inhemska efterfrågan, särskilt hushållens konsumtion, fortsätter att driva den ekonomiska tillväxten i Europa med hjälp av den fortsatta styrkan på arbetsmarknaden.
USA och Kina konfrontation
En utvidgad ekonomisk konfrontation mellan USA och Kina, tillsammans med den förhöjda osäkerheten kring USA:s handelspolitik, kan förlänga den nuvarande nedgången i global handel och tillverkning och påverka andra regioner och sektorer.
Brexit
För Storbritannien görs ett tekniskt antagande att prognoserna för 2019 och 2020 återigen baseras på en fortsättning av status quo när det gäller handelsmönster mellan EU27 och Storbritannien. Kommissionen är angelägen om att klargöra att detta endast är i prognossyfte och att det inte har någon betydelse för framtida förhandlingar mellan EU och Storbritannien.

Catherine Feore

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend