Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

#Fishyleaks - Ny webbplats syftar till att blåsa i visselpipa om #EUOverfishing

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny webbplats lanserades den 10 juli syftar till att tillhandahålla ett konfidentiellt, anonymt och säkert sätt för personer som arbetar inom fiskeindustrin, offentliga myndigheter eller andra områden att rapportera vad de anser är olämpliga, oetiska eller olagliga fiskemetoder. 

"Vi skapade Fishyleaks för att hjälpa dem som vill dela information med oss, på ett konfidentiellt, anonymt och säkert sätt", sa Our Fish (kampanjen som skapade Fishyleaks) programchef Rebecca Hubbard. "Europas fiske är en gemensam resurs, till gagn för alla medborgare, som bör förvaltas hållbart och lagligt för att säkerställa kustsamhällenas framtid, livsmedelssäkerhet och havshälsa inför klimatkrisen. Fishyleaks syftar till att tillhandahålla en plattform för människor som bevittnar aktivitet som undergräver dessa viktiga ambitioner, så att de kan dela den informationen samtidigt som de minimerar riskerna för sig själva."

"Vår fisk får ofta nyheter om överträdelser, men saknar bevis för att bevisa det. Genom att ta emot information via Fishyleaks hoppas vi kunna avslöja problemen i sektorn, så att vi kan driva på för lösningar.”

Fishyleaks.eu ger exempel på den typ av rapport som kan visa sig vara användbar för att uppnå ett lagligt och hållbart fiske. Webbplatsen frågar om whistleblowers tror att de har bevittnat illegala eller oetiska aktiviteter, eller bevittnat olämplig praxis till sjöss, såsom olaglig kastning eller högklassning. Till exempel, denna videofilm, delad med Our Fish, från 2014 utanför Skottlands kust, visar storskalig olaglig kastning av små pelagiska fiskar i strid med förbudet mot högklassning (där fisken med lägst värde kastas och endast de högsta värdena registreras och landas ).

Fishyleaks webbplats ger andra exempel: Har fångsten som rapporterats som landad i hamn inte matchat den som fångats till havs? Är viktiga rapporter, som beskriver dålig administration eller förvaltning av fiskeindustrin, samlar damm snarare än att släppas till allmänheten?

Vår Fish planerar att analysera mottagen information och att verifiera innehåll via Fishyleaks säkra meddelandesystem och kolla med andra källor. Vår fisk kan dela innehållet i rapporter till nationella fiskerimyndigheter, nationella parlament eller EU-parlament, EU-kommissionen eller andra relevanta myndigheter.

På Fishyleaks webbplats finns detaljerad information tillgänglig om hur potentiella whistleblowers kan skydda sin säkerhet och identitet - såsom användningen av säkra webbläsare, tillsammans med åtgärder som Our Fish har vidtagit för att säkerställa anonymiteten för de som vill skicka rapporter, och whistleblower-resurser i utvalda EU-länder.

Fishyleaks.eu skapades med öppen källkod GlobaLeaks plattform, som syftar till att möjliggöra säkra och anonyma whistleblowing-initiativ. Globaleaks är utvecklat av Milano, Italien-baserade Hermes Center för öppenhet och digitala mänskliga rättigheter, vars uppdrag "är att främja och utveckla i samhället medvetenheten om och uppmärksamheten på transparens och ansvarsskyldighet, oavsett om de är relaterade till samhället i stort eller inte. Vårt mål är att öka medborgarnas engagemang i hanteringen av frågor av allmänt intresse och att öka det aktiva deltagandet av arbetare och anställda till korrekt ledning av företag och företag de arbetar för.”

Annons

Fishyleaks webbplats är för närvarande publicerad på engelska, med andra språkversioner kommer att följa. Under tiden uppmanas personer som skickar rapporter via Fishyleaks att göra informationen på det språk de är mest bekväma med - Our Fish kommer att utföra översättningar av rapporter.

Om vår fisk

Vår fisk arbetar för att säkerställa att europeiska medlemsländer genomför den gemensamma fiskeripolitiken och uppnår hållbara fiskbestånd i europeiska vatten.

Our Fish arbetar med organisationer och individer över hela Europa för att leverera ett kraftfullt och orubbligt budskap: överfiske måste stoppas och lösningar införas som säkerställer att Europas vatten fiskas på ett hållbart sätt. Vår fisk kräver att den gemensamma fiskeripolitiken upprätthålls korrekt och att Europas fiske effektivt styrs.

Our Fish uppmanar alla medlemsländer att fastställa årliga fiskegränser till hållbara gränser baserat på vetenskapliga råd, och att säkerställa att deras fiskeflottor bevisar att de fiskar hållbart, genom övervakning och fullständig dokumentation av deras fångst.

Följ vår fisk på Twitter: @vår_fisk

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend