#Fishyleaks - Ny webbplats syftar till att blåsa visselpipa på #EUOverfishing

| Juli 11, 2019

En ny webbplats lanserad på 10 juli syftar till att ge ett konfidentiellt, anonymt och säkert sätt för personer som arbetar inom fiskeindustrin, offentliga myndigheter eller andra områden för att rapportera vad de anser är olämpliga, oetiska eller olagliga fiskemetoder.

"Vi skapade Fishyleaks för att hjälpa dem som vill dela information med oss ​​på ett konfidentiellt, anonymt och säkert sätt", säger Our Fish (den kampanj som skapade Fishyleaks) Programchef Rebecca Hubbard. "Europas fiske är en gemensam resurs till gagn för alla medborgare, som bör hanteras hållbart och lagligt för att säkerställa framtiden för kustsamhällen, livsmedelssäkerhet och havs hälsa inför klimatkrisen. Fishyleaks syftar till att skapa en plattform för människor som bevittnar verksamhet som undergräver dessa viktiga ambitioner, så att de kan dela den informationen samtidigt som risken för sig själva minimeras. "

"Vår fisk mottar ofta nyheter om överträdelser, men saknar bevis för att bevisa det. Genom att ta emot information via Fishyleaks hoppas vi kunna avslöja problemen inom sektorn, så att vi kan driva lösningar. "

Fishyleaks.eu ger exempel på den typ av rapport som kan vara användbar för att uppnå rättsligt och hållbart fiske. Webbplatsen frågar om whistleblowers tror att de har bevittnat olaglig eller oetisk verksamhet eller bevittnat otillbörlig praxis till sjöss, såsom olaglig förkastning eller högkvalificering. Till exempel, den här videofilmen, delad med Our Fish, från 2014 utanför Skottlands kust, visar storskalig olaglig bortkastning av liten pelagisk fisk i strid med förbudet mot högkvalificering (där det lägsta värdet fisken kasseras och endast högsta värde fångster registreras och landas ).

På Fishyleaks webbplats finns andra exempel: Har fångst rapporterat som landat i hamn misslyckades med att matcha vad som fångades till sjöss? Är viktiga rapporter, som beskriver fattig administration eller förvaltning av fiskeindustrin, samlar damm, snarare än att släppas ut till allmänheten?

Vår fisk planerar att analysera information som mottagits och att verifiera innehåll via Fishyleaks säkra meddelandesystem och kontrollera med andra källor. Vår fisk kan dela innehållet i rapporter till nationella fiskerimyndigheter, nationella eller EU-parlament, EU-kommissionen eller andra relevanta myndigheter.

På Fishyleaks webbplats finns detaljerad information om hur potentiella whistleblowers kan skydda sin säkerhet och identitet - till exempel användningen av säkra webbläsare, tillsammans med åtgärder som vår fisk har tagit för att säkerställa anonymitet hos dem som vill skicka rapporter och whistleblower resurser i utvalda EU-länder.

Fishyleaks.eu skapades med hjälp av öppen källkod GlobaLeaks plattformen, som syftar till att möjliggöra säkra och anonyma whistleblowing-initiativ. Globaleaks är utvecklad av Milano, Italien Hermes Center för öppenhet och digitala mänskliga rättigheter, vars uppdrag "är att främja och utveckla samhället medvetenhet om och uppmärksamhet på öppenhet och ansvarighet, om de är relaterade till samhället i stort eller ej. Vårt mål är att öka medborgarnas engagemang i förvaltningen av frågor av allmänt intresse och att öka arbetstagarnas och arbetstagarnas aktiva deltagande i rätt hantering av företag och företag som de arbetar för. "

Fishyleaks hemsida är för närvarande publicerad på engelska, med andra språkversioner som följer. Under tiden är de som skickar rapporter via Fishyleaks inbjudna att göra sådan information på det språk som de mest bekväma med. Vår fisk kommer att göra översättningar av rapporter.

Om vår fisk

Vår fisk arbetar för att se till att de europeiska medlemsstaterna genomför den gemensamma fiskeripolitiken och uppnår hållbara fiskbestånd i europeiska vatten.

Vår fisk arbetar med organisationer och individer över hela Europa för att leverera ett kraftfullt och oväldigt budskap: överfiske måste stoppas och lösningar införs som säkerställer att Europas vatten fiskas hållbart. Vår fisk kräver att den gemensamma fiskeripolitiken ska genomföras på ett korrekt sätt, och Europas fiske styrs effektivt.

Vår fisk uppmanar alla medlemsstater att fastställa årliga fiskegränser på hållbara gränser utifrån vetenskaplig rådgivning och för att se till att deras fiskeflottor visar att de fiskar på ett hållbart sätt genom övervakning och fullständig dokumentation av deras fångst.

Följ vår fisk på Twitter: @our_fish

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR), EU, Olagligt fiske, Maritime, Oceana, Överskridande

Kommentarer är stängda.