#KazakhstanDiplomacy - Betongfördelar till landet, nationell verksamhet, varje medborgare

| Juli 11, 2019

Kazakstan Diplomati: konkreta fördelar för landet, nationell verksamhet, varje medborgare

Tjugoseju år har gått sedan det historiska ögonblicket då den första presidenten Elbasy Nursultan Nazarbayev undertecknade ett dekret för att godkänna utrikesministeriets bestämmelser i Republiken Kazakstan, Republiken Kazakstans ambassad och de viktigaste uppgifterna och rättigheterna för Extraordinär och befullmäktigad ambassadör för Republiken Kazakstan. Detta inledde början på ett nytt och intressant kapitel i Kazakstans diplomati.

Under denna tid under ledning av första president Elbasy utvecklade Kazakstan sin egen, unika och pragmatiska utrikespolitiska modell. Kärnpunkten ligger i flera vektorer och ett balanserat tillvägagångssätt för samarbete med länderna i väst och öst, inklusive Europa och Asien. Och oavsett hur världen runt oss har förändrats under de senaste decennierna fortsätter vårt land att följa sina tidigare identifierade prioriteringar på världscenen.

Fortsatt samarbete med sina partners och ett åtagande om strategiska principer har blivit ett erkänt kännetecken för nationell diplomati. Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev noterade i sitt inledande tal, "Kazakstan har vunnit stor prestige i världen, har etablerat sig som ett fridskande, öppet land, pålitlig och ansvarig partner i internationella frågor. Vi kommer att fortsätta konstruktiva mångsidiga utrikespolitiska kursen ".

Kazakstan har genom dessa år starkt positionerat sig genom ett flertal effektiva initiativ inom internationell säkerhet, dialog och samarbete, inklusive global kärnsäkerhet och icke-spridning av massförstörelsevapen. Detta inkluderar också deltagande i att inrätta prestigefyllda internationella organisationer som SCO, CSTO, CICA och etc. samt stärka dialogen mellan religioner, effektiv fredsskapande och humanitärt bistånd till de länder i nöd.

Vi kan fortsätta att lista våra resultat under lång tid. Men ännu viktigare, under denna mycket korta historiska tidsperiod, har vi konfidentiellt gjort vårt sätt att bli erkänd för att bli aktiv partner i världssaker. Vårt land har gjort och fortsätter att bidra till att lösa regionala och globala problem i modern tid. Kazakstan tar medvetet en proaktiv hållning på internationell nivå, som främjar pragmatiska initiativ och idéer, varav många har länge genomförts.

Kazakstan har medvetet byggt sig en bälte av god grannskap och ett tillförlitligt system för förbindelser med alla länder i världen och internationella organisationer. Som ett resultat har vårt land tydligt positionerat sig i många år som en prestigefylld och pålitlig partner, stark förföljare av fred, en pelare för regional stabilitet och förvaltare av den internationella dialogen.

Och allt detta konstruktiva utrikespolitiska kapital omvandlas konsekvent till konkreta ekonomiska fördelar och fördelar för utvecklingen av vårt land. Faktum är att mer än $ 300 miljarder värdet av utländska direktinvesteringar som tagits in i Kazakstans ekonomi under de senaste decennierna, talar mest av allt för det förtroende och förtroende som det globala samhället har i oss. Kazakstan har uppnått denna tillit genom sitt konsekventa arbete, rationella utrikespolitiska beslut och ansvar i internationellt samarbete.

Samtidigt ökar vårt lands roll i de globala geoekonomiska processerna varje år. Tack vare byggandet av den moderna silkevegen är vårt land för närvarande framgångsrikt anslutande de avlägsna regionerna i Stora Eurasien och etablerade sig som en landsbrygga mellan de tre oceanerna - Stilla havet, Atlanten och Indiska. Detta förändrar väsentligen ekonomiska utsikter för kontinentalt isolerad Kazakstan och öppnar nya utvecklingsmöjligheter.

Som ett resultat ökar det internationella intresset i vårt land som en värdefull partner varje år. Tack vare den inhemska stabiliteten och utvecklingen av vår infrastruktur tar leverans av varor till och från Europa till Asien via Kazakstan fyra gånger mindre än leverans av traditionella sjövägar. Vi ser redan konkreta resultat - i 2018 översteg vårt lands intäkter från transitering $ 1.5 miljarder och förväntas nå fram till $ 5 miljarder i framtiden.

Tack vare det goda grannlighetsbandet och genomtänkta utländska strategin blir Kazakstan den viktigaste tillflyktsorten och viktigaste transitlänk i Eurasian kontinentalhandel. På grund av vårt växande kommunikationsnät, den stora steppens land, förenar vi strategiskt de stora europeiska, asiatiska och Mellanöstern-marknaderna och utgör grunden för en ny kontinentalekonomi. Detta är ett riktigt exempel på hur vi omvandlar utrikespolitikens resultat till den reala ekonomiska avkastningen.

Vår värld upplever en period av snabb omvandling, eftersom teknik, ekonomi och social ordning förändras på ett komplext och dynamiskt sätt. I detta sammanhang fastställer vår statschef en tydlig riktning för internationell verksamhet. "Vi kommer att starkt främja och försvara våra nationella intressen på det globala planet. Vår utrikespolitik kommer att medföra konkreta fördelar för landet, de nationella företagen och alla medborgare ", noterade presidenten i sitt inledande tal.

Och tack vare den ackumulerade erfarenheten och professionalismen anpassar Kazakstans utrikesdepartement snabbt till de förändrade globala realiteterna. Vi fortsätter ett konstruktivt samarbete för att främja dialog och stärka säkerheten. Samtidigt, för att stödja tillväxten i vår nations ekonomi, är vår diplomati effektivt inriktad på att aktivt främja våra lands ekonomiska intressen i den nya internationella miljön.

Det är känt att direkta investeringar såväl som industriella projekt och tekniköverföring är effektiva drivkrafter för tillväxt och diversifiering av ekonomin. Investeringar bidrar på ett komplext sätt till skapandet av nya arbetstillfällen, förbättra kvalifikationerna hos Kazakstans personal och införa innovation samt öka skatteintäkterna i statsbudgeten.

Mot bakgrund av den nuvarande växande internationella konkurrensen om investeringskapital, övergår Kazakstan till en ny taktik för att arbeta med utländska investerare. Som svar på nya världstrender bygger landet ett nytt ekosystem för att attrahera och behålla investeringar.

Utrikesministeriet i Kazakstan har fått an uppgift att samordna investeringsverksamheten på alla nivåer - regionalt, rikstäckande och internationellt. Utrikesministeriet fokuserar pragmatiskt på att synkronisera samspelet mellan alla berörda statliga organisationer och avdelningar med hjälp av sin ackumulerade kunskap och erfarenhet.

En av de viktigaste avdelningarna, Investeringsutskottet, har nu blivit en del av utrikesdepartementet. I dag integreras kommitténs arbetspotential och kompetens i den dagliga diplomatiska verksamheten vid alla utländska missioner från Kazakstan, som är utländska 93. Detta ger dem ytterligare verktyg och mekanismer för att locka utländska investeringar.

Kazakstan ställer sig ett allvarligt mål för att stärka stabiliteten i inflödet av direktinvesteringar, vilket gör landet mycket attraktivt för stora globala företag. Rådet för utländska investerares roll under Republiken Kazakstans president förbättras betydligt inom den uppdaterade strukturen för att arbeta med investerare. I mer än 20-år har rådet framgångsrikt och effektivt engagerat sig i att lösa strategiska frågor för att säkerställa ett gynnsamt investeringsklimat. Det har blivit en betydande plattform för direkt utbyte av åsikter, idéer och förslag för att förbättra landets investeringsbild.

Det kommande 32-plenarsammanträdet i rådet för utländska investerare med statschefens delaktighet syftar till att föra Kazakstans arbete för att locka ut FDI till nationens ekonomi till en ny nivå genom att utveckla humankapital. Rådets verksamhet samordnas nu av utrikesdepartementet och i dessa nya förutsättningar kommer Kazakstans diplomater återigen att göra allt för att omvandla utrikespolitiska möjligheter som uppnåtts genom åren till lovande ekonomiska utsikter. Som vår ministeriums historia visar är erfarenheten, kompetensen och kunskapen redan här.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Kazakstan, Kazakstan

Kommentarer är stängda.