Parlamentsmedlemmarna tillbaka planerar att hindra en no-deal #Brexit push

| Juli 11, 2019

Brittiska lagstiftare på tisdag (9 juli) godkände en åtgärd som skulle kunna göra det svårare för nästa premiärminister att tvinga sig genom en brådskande Brexit genom att suspendera parlamentet, även om flytten upphörde med ett ordentligt block, skriver William James.

Boris Johnson, favoriten att ta över som konservativ partiledare och driva Storbritanniens avgång från Europeiska unionen, har hävdat att landet ska lämna EU på 31 oktober även om ingen formell övergångsöverenskommelse har kommit överens.

Detta har väckt spekulationer om att Johnson kunde upphäva parlamentet för att förhindra lagstiftare, en majoritet av dem har uttryckt sin motstånd mot en bristande Brexit från att bryta mot sin "do or die" exit plan.

På tisdags röstade lagstiftare 294-293 till förmån för en ändring av lagstiftning som passerar parlamentet, vilket skulle kräva ministrar att göra fjortonårsrapporter om framsteg mot återuppbyggnad av Nordirlands kollapsade verkställande direktör.

Detta kan komplicera eventuella försök att avbryta parlamentet senare på året som ett sätt att förhindra lagstiftare från att försöka bära ett bröllop på oktober 31. Kompletterande åtgärder för att stärka planen avslogs.

Ändå hoppas de som hoppas på att stoppa ett bröllop, Brexit tror att deras plan skulle kunna kräva att parlamentet skulle vara i session under hela upploppet till Brexit-dagen, vilket komplicerar något bud av Storbritanniens nya premiärminister att "prorogue" - eller suspendera - lagstiftaren.

"Jag erkänner helt enkelt att ett av syftena med dessa ändringsförslag är att försöka se till att det här extraordinära hotet - som vi borde vara förtalade - kan slås på huvudet", säger Dominic Grieve, den konservativa lagstiftaren bakom förslaget, framför röster.

Om parlamentet sitter, tror de som motsätter sig en bristande överenskommelse att de kan hitta ett sätt att blockera en omanad exit som investerare räds skulle orsaka stora störningar i världens femte största ekonomi och till sina handelspartner.

Storbritanniens nästa premiärminister kommer att tillkännages i juli 23 efter en poströstning från konservativa partimedlemmar.

Johnson har inte uteslutit att suspendera parlamentet, men hoppas istället att omförhandla en Brexit-affär som kan godkännas av lagstiftare. Bryssel har sagt att den nuvarande affären, som parlamentet har avvisat tre gånger, inte kan öppnas igen.

Medan ett element i planen för att förhindra en parlamentets upphävande godkändes, avvisades andra och den mest långtgående delen diskvalificerades av högtalarens kontor innan det diskuterades. I överensstämmelse med konventionen gavs ingen anledning till diskvalifikationen.

Lagstiftningen måste fortfarande slutföra flera fler granskningsfaser innan den slutförs och blir lag.

Det framhäver emellertid både parlamentets motstånd mot ingen överenskommelse och möjligheten till rättslig utmaning, vilket ger ökad osäkerhet om Johnson vinner makten och måste tillgripa otestade åtgärder för att hedra sitt Oct. 31-utloppslover till det brett hårda, pro-Brexit Conservative party-medlemskapet.

"Det skulle skapa rättslig risk om det antogs - jag är säker på att om det fanns ett försök att prorogue parlamentet skulle det finnas rättstvister, och jag tror att domstolarna skulle vara på en stram plats om så var fallet", säger Richard Ekins, Docent vid University of Oxford och chef för Policy Exchange-tanken "Judicial Power Project".

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, Jeremy Corbyn, Labour, UK

Kommentarer är stängda.